2018. február 05. 07:00 - Az 500 legjobb album 2 arca

479. Bloc Party – Hymns (2016)

hyns.jpg

Lepa

A Bloc Party volt az egyik legelső indie zenekar, amit úgy igazán megkedveltem a 2000-es években, rögtön az első albumukkal (amiről lesz még szó máskor...). Azóta sokan egyalbumos csodaként könyvelték el őket, mert sose tudták megismételni a debütáló lemez sikerét, de ez elég igazságtalan kaloda, mert minden albumukon vannak tök jó számok. Ez a 2016-os lemez kicsit vegyes: az első fele szinte végig tökéletes (talán csak a Fortress uncsi kicsit), a második fele viszont belassul, és kissé ellaposodik. Úgyhogy aki nem ismeri a zenekart, az mindenképpen az első felébe hallgasson bele: a new wave (főleg a Cure) által inspirált, nagyon hangulatos indie-t fog kapni egy nagyon sokoldalú és tehetséges énekessel (egyébként ő, Kele Okereke a zenekar dalszerzője és kreatív mozgatórugója is egyben). Személyes kedvencem a The Good News és a nyitó The Love Within, azokat akármikor meghallgatnám. De például a Different Drugs hangulata is kegyetlenül jó. Sajnos a gitár a korai albumokhoz képest visszaszorult, és az elektronikus hangzásvilág vette át a helyét, ami alapból nem baj, de több pengetést azért el tudnék viselni. Ennek ellenére nekem ez egy komoly „visszatérő” album (a Szigeten is bemutatták, sajnos nem tudtam ott lenni).

Ha csak egy számra van időd: The Love Within

Dönci

Ha van egy jó tenor-bariton énekesed, és gyerekkorodban sűrűn hallgattál new wave-et olyan elődöktől, mint a Joy Division, a New Order, a Depeche Mode vagy a The Cure, akkor a zenekarotok neve legyen Bloc Party. Ez az album végig úszik az éterben – minden dalnak van egy olyan felütése, mintha nem ebben a dimenzióban rögzítették volna, mert nem földhözragadt a hangzás. Lehet, hogy az általánosan lassabb tempó is közrejátszik ebben. Sajnos nem tudom jobban megfogalmazni, pedig szeretném. A The Good News countrys beütése szinte biztosan a Depeche Mode-tól tanult. Az Into the Earth pedig egészen olyan, mintha a Cream játszaná 40 évvel később (nem a durván szólózósan gitározós, hanem a nagyon kellemesen, fülbemászóan zenélős). Tökéletes lehet bármilyen kikapcsolódáshoz.

Ha csak egy számra van időd: The Good News

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://500legjobb.blog.hu/api/trackback/id/tr2213629146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása