2018. február 12. 07:00 - Az 500 legjobb album 2 arca

472. MxPx – Slowly Going the Way of the Buffalo (1998)

 mxpx-slowly_going_the_way_of_the_buffalo_400x400.jpg

Dönci

Ismét egy kis kaliforniai punk, avagy melocore muzsika (ahol a bandának nem sok köze van Kaliforniához). A stílusnak megfelelően itt sem a hosszabb balladák, sokkal inkább a lendületes, 3 perc alatti, slágeres szerzemények dominálnak. A leginkább rádióbarát (még elhalkulással együtt is) az egyik híres önsegítő könyv címét plagizáló I'm OK, You're OK. A The Downfall of Western Civilization csordavokálja is jól szólhat a koncerteken a közönséggel kiegészülve. A Fist vs. Tact viszont a hardcore punkra hajaz már, szóval kikacsintgatnak néha a skatulyából. Ha épp egy amerikai filmben szerepelsz, ahol középiskolások házibulijában, esetleg iskolai bálon vagy, akkor tökéletes háttérzene lehet szinte bármelyik szám, ha viszont ez a helyzet nem áll fenn, autózáshoz, gördeszkázáshoz, futáshoz szintén kitűnően használható.

Ha csak egy számra van időd: The Downfall of Western Civilization

Lepa

Az MxPx az eggyel korábbi albumával, az ennél jóval gyorsabb, skatepunkosabb Life In Generallal futott be, aztán gyorsan nagykiadóra váltott, és megalkotta ezt lemezt. Első hallásra (sőt, akár másodikra is) sokaknak ez egy egyszerű pop-punk tucatalbumnak tűnhet a Green Day / Blink-182 vonalról (dúr alapú dallamok, nincs szólógitár). Ami miatt nem érdemes legyintve elmenni mellette, az a néhol zseniális dallamvilág (pl. The Final Slowdance), az énekes Mike Herrera tiszta, punkban kiemelkedő énekhangja (élőben se szokott soha hamis lenni), valamint a sokszor elég mély, személyes szövegvilág (pl. a Set the Record Straight állítólag az előző kiadóval való problematikus szakításról szól). Persze nem töltelékmentes az album sem szövegileg, sem zeneileg, viszont aki a Green Day-féle zenéket szereti, de még nem ismeri ezt a zenekart, az fedezze fel magának. Ja, és a záró The Theme Fiasco iszonyatosan lelóg (vagy inkább kiemelkedik) az albumról: diszharmonikus, kiszámíthatatlan, nincs szövege, zúzás meg ordibálás van benne, de annál jobb, hogy mégis rákerült – bizonyítja az MxPx zenei tehetségét, és kicsit más oldalát is megmutatja a zenei világuknak.

Ha csak egy számra van időd: ha szereted a lightos pop-punkot, akkor Set the Record Straight, ha kicsit komolyabbra vágysz, akkor The Theme Fiasco

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://500legjobb.blog.hu/api/trackback/id/tr4213656238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása