2018. február 21. 07:00 - Az 500 legjobb album 2 arca

463. FreshFabrik – Drive My Hand (2000)

fresh_1.jpg

Lepa

Emlékszem, a keményebb zenék kedvelőinek körében a Freshfabrik volt talán az egyik legnépszerűbb magyar zenekar a középiskolát követő éveimben – volt olyan haverom, aki csak miattuk utazott el az egyik rockfesztiválra. De egyesek már akkor azt mondták, hogy Vörös András volt az igazi énekes, aztán pár év múlva az őt követő Pityesz is kiszállt a rajongók nagy bánatára – szóval nem volt egyszerű történetük. Erről az albumról leginkább a címadó szám és a Lamentation pörgött a zenetévékben, utóbbi – gondolom – azért, mert kicsit rádióbarátabb, befogadhatóbb. De például a Stop vagy a Genious is maximálisan ütős, kiemelkedő szám (utóbbira direkt nem írom, hogy zseniális). A végén a kicsit vidámabb Check Mother! meg jó levezetés az albumhoz. Az tény, hogy a korszak egyik legmodernebb, színvonalában kiemelkedő zenekara volt az FF a magyar színtéren, de nemzetközileg is megállta a helyét, elég nagy fesztiválokon lépett fel. Kár, hogy nem lett belőle végül magyar világszenzáció, mert eléggé bulizós, táncolható módon adták elő a nu-metalt.

Ha csak egy számra van időd: Drive My Hand

Dönci

A legenda úgy tartja, annak idején (ez előtt a lemez előtt) a Freshfabrik a Warner Musicnál komoly kiadókkal/producerekkel tárgyalt (nem véletlenül volt ausztrál turnéjuk, illetve ennek kapcsán lettek ők Prágában az AC/DC előzenekara), akik mondták, hogy velük együtt két zenekar van náluk talonban, és az egyikkel világot akarnak hódítani. Szóval nincs 50-50, 60-40 meg ilyenek, hanem az egyik minden támogatást megkap majd, a másik semmit. A másik zenekart úgy hívták, Linkin Park. De akkor nézzük ezt az albumot. Emlékszem, amikor annak idején a Z+-on ment a Lamentation klipje, amitől eldobtam az agyam. Aztán az egyik osztálytársam megvette a CD-t, én meg jól átmásoltam (és kb. 16 évvel később meg is vettem). Óriásiakat buliztunk a szigetes nagyszínpados koncerteken, amikor Pityesz üvöltötte ezeket a dalokat az arcunkba. És ha már az elején összehoztam a Linkin Parkkal őket, akkor azt kell mondanom, hogy (bár listánk nem ezt tükrözi) nem sokkal marad el a Hybrid Theory minőségétől. Nagyon jó effektekkel vannak megtámogatva a gitárok, a dob meg mindig hibátlan volt a Freshfabriknál. Pityesz pedig szerintem máig a(z egyik) legjobb (hardcore) énekes Magyarországon. A mantraszerű ismétlések is nagyon működnek (mert sok szám így épül fel), és ha már mantra: a Pure Hearts indiai beütéséért külön pont jár a zenekarnak. Az a fajta őserő, ami áthatja ezt az albumot, kevés lemezen fedezhető fel. Az egyetlen negatívum a poénnak jó, de eléggé tenyérbemászó reklám a „you can't call me fisherman, 'cause I'm a fisherman's friend” sorban, pedig a Stop zseniális darab. Legyen a mai a Wide Open Eyes, mert az sosem okoz csalódást. :)

Ha csak egy számra van időd: Wide Open Eyes

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://500legjobb.blog.hu/api/trackback/id/tr4913678276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása