2018. március 09. 07:00 - Az 500 legjobb album 2 arca

447. Various Artists: Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról (1973)

kepzelt_riport_album.jpg

Lepa

A Képzelt riport... Magyarországnak körülbelül ugyanaz, mint Amerikának a Hair: egy geneárció zenéjének és életérzésének esszenciája, egy igazán „nyugatos” album a szocialista időkből (mindamellett, hogy persze elvileg az amerikai popkultúra, a drogok stb. kritikája is akar lenni). Egyben ez a legrégebbi magyar album a listánkon. De kulturális jelentőségén felül igenis jó pusztán zenei szempontból is: szerintem a Valaki mondja meg például az egyik legjobb magyar szám úgy en bloc. Zeneileg és szövegileg is kiváló, és a „madarak jönnek…” halk kántálása ad neki egy plusz zamatot. De nem egyszámos albumról van persze szó, hiszem a Finálé vagy a Ringasd el magad is klasszikus. Egyedül a Nem akarom látni c. számmal van bajom, illetve a női énekekben tök nehezen érthető a szöveg, rosszul artikulálnak vagy fura hangszínen énekelnek a nők. Továbbá lemezen hallgatva (nekem megvan) elég nagyok a hangerőkülönbségek is a számok között vagy akár dalokon belül is – de hát mit várunk a korai hetvenes évektől? Említést érdemelnek viszont a mély, egzisztencialista szövegek – visszatérő téma, hogy mi végre születtünk, mi az életünk értelme. De jó lenne, ha ma is születnének még erről olyan zenék, amiket aztán lejátszanak a rádióban!

Ha csak egy számra van időd: Valaki mondja meg

Dönci

Vannak olyan magyar lemezek, amelyekről kulturális örökségként ránk szivárog egy-két dal, amelyet akkor is tudunk, ha álmunkból keltenek, de legalább hallottuk már őket valamilyen előadásban (iskolai szerepléseken, hangversenyeken, tévéműsorokban stb.). A Képzelt riport... is egy ilyen. Szerintem nincs olyan magyar ember, aki ne tudna legalább pár sort a Valaki mondja megből, vagy ne ismerné a Ringasd el magad refrénjét. Egyébként ez is ritka, hogy egy regényhez készül zene, de ha már színdarab lett belőle, illett zenét is varázsolni hozzá. Ráadásul a magyar zenei tehetségek találkozása egy egészen eklektikus albumot varázsolt a kaotikus narrációjú írásból. Ha bele akarnék kötni, akkor az énekteljesíményekről írnék. De nem akarok.

Ha csak egy számra van időd: Finálé

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://500legjobb.blog.hu/api/trackback/id/tr2313715806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása