2018. március 16. 07:00 - Az 500 legjobb album 2 arca

440. Rilo Kiley – More Adventurous (2004)

 rilo_kiley_more_adventurous_400x400.jpg

Dönci

Itt is hölgy énekel, aki néhol politizálós és társadalomkritikus, néhol érzelmes és befelé forduló szövegeit countrysabb-folkosabb dallamokra ültetve tárja a világ elé helyenként jó ütemben érkező fúvósokkal, vonósokkal vagy torzított gitárokkal megtámogatva. Az énekhang helyenként (főleg a Does He Love You? torzított részénél) Alanis Morissette-re hajaz. A Portions for Foxes zeneileg és dallamvezetésében is a leginkább fogyasztható darab, amit bármikor jó hallgatni. Az I Neverrel pedig a soul világába kalandozunk el, az Accidntel Deth pedig amilyen slágeres, olyan szomorú. Azt mondanám a lemez egészéről, hogy változatos, de mégis ismerősnek tűnhet a hallgatók számára, mert jellegzetes, de nem unalmas dalsablonokat használ. (És halkan azt is hozzátenném, hogy a második fele jobb, tehát bottom heavy.) Aki szereti az érzelmes szövegeket, annak telitalálat lesz.

Ha csak egy számra van időd: Accidntel Deth

Lepa

A Rilo Kiley névről mindig Kylo Ren jut eszembe, mert utóbbit hamarabb ismertem meg – a zenekart a Spotify ajánlotta tavaly az ízlésem alapján, és beletrafált. Teganhez és Sarához viszonyítva maradunk egy nagyon hasonló stílusnál: egy lightos indie(-rock) zenekar női énekessel (de csak eggyel), nagyon könnyen befogadható, vidám vagy keserédes slágerekkel, és néha egészen mély szövegekkel. Az énekes (és társdalszerző) Jenny Lewis hangját egyszerűen nem lehet nem szeretni, a zenekar 2014-es feloszlása után egyébként saját nevén folytatta a zenélést, és adott is ki pár elég jó számot. De visszatérve a Rilo Kiley erényeire, nekem az tetszik elsősorban benne, hogy a könnyedsége ellenére mindig érződik a belefektetett munka, a Does He Love You? végén például a vonós rész tökéletesen mutatja a törekvést, hogy minden nótájuk egyedi legyen. Utána a Portions For Foxes a lemez legnagyobb slágere, egy igazi koncertnóta. De az I Never is hasonlóan fülbemászó, és megcsillan benne az énektehetség is rendesen. Amúgy a számok legtöbbje (de nem mindegyike) párkapcsolati problémákkal foglalkozik, de női szemszögből, szóval csajoknak ideális hallgatnivaló szöveggel együtt magányos napokra – fiúknak meg bármikor, ha nem akarják súlyos zenékkel terhelni magukat.

Ha csak egy számra van időd: Portions for Foxes

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://500legjobb.blog.hu/api/trackback/id/tr4813734822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása