2018. március 22. 04:34 - Az 500 legjobb album 2 arca

434. Kistehén – Elviszlek magammal (2012)

kistehen_1.jpg

Dönci

A Kistehén (több néven és felállásban futó) formációjának központjában mindig az Andersenből (Hogy nem került a listára? Mi vagyunk a hibásak.) ismert Kollár-Klemencz László állt, aki zeneileg és szövegileg is kézben tartja az együttest. E körül a lemez körül kezdett el nagy üzemben dolgozni a Rájátszással, úgyhogy Erdős Virág néhány szövege is beszivárgott ide (Ezt is elviszem magammal; Pápá, nyugodj békében), ami nem is ártott, mert KKL szövegei kevésbé konkrétak, sokszor inkább hangulatfestők (l.: Jó színe van), de mindenképpen cinikusak és ironikusak. Jellemzően egyébként sok ismétléssel válnak szuggesztívvé a dalok (Ha sírok), zeneileg pedig elég sok finomság felfedezhető a háttérben, ami elsőre nem is észrevehető. És még a rossz hangzású elektronikával is jó ízléssel kísérleteznek (Olyan izé vagy). Biztos vagyok abban, hogy nagyon megosztó lemezről (és zenekarról) beszélünk, de mindenképp esélyre érdemesek. Javaslom azoknak, akik szeretik az önazonos előadókat, akik kellőképp slágeresek is tudnak lenni, ha akarnak.

Ha csak egy számra van időd: Jó színe van

Lepa

A Kistehén a 2002-es Sziget Fesztivál reklámjaiban tűnt fel először, és sokan nem is tudták, mi a fene ez: egy rajzolt tehén énekelt arról, hogy ő a kistehén, és csak hetekkel később derült ki, hogy ez Sziget-reklám. Zseniális marketingkampány volt, emlékszem, röhögőgörcsöt kaptam, mikor egy tanárommal beszélgettem a szünetben, és a sulirádióban megszólalt a „mi vagyunk a kistehén” kezdetű reklámdal. Utána meg az is kiderült, hogy ez tényleg létező zenekar, a poénos első albumukat hallgattam párszor, de aztán nem túlzottan követtem őket. Ez a 2012-es lemez sokkal érettebb, kicsit sötétebb és kevésbé vicceskedő, mint a korai művek: betagozódtak ők is a magyar alternatív színtérbe, bár átlagosnak egyáltalán nem nevezhetőek a zenei megoldásaik. Azért a hülye rímek és az egyszerre bugyuta és kreatív szövegek megmaradtak a zenekar legfőbb védjegyének (bár e téren is van komolyodás). Néha fárasztó, néha szórakoztató ez a zenekar: meg tudom érteni azt is, ha valakinek nem jön be, de aki nem ismeri, az albumot, „tegye fel” (Dönci szóhasználatával), pár mosoly bizonyosan garantált.

Ha csak egy számra van időd: Pápá, nyugodj békében

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://500legjobb.blog.hu/api/trackback/id/tr8413755824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása