2018. március 28. 07:00 - Az 500 legjobb album 2 arca

428. Kosheen – Resist (2001)

kosheen-resist_400x400.jpg

Dönci

Azt hiszem, újabb stílust avathatunk a listán, a drum 'n' basst. De azért ez nem ilyen egyszerű mégsem. Tény, hogy a lemez legnagyobb slágerei (Hide U; Catch; Slip & Side (Suicide)) az elektronikus dobok és basszus dominanciájára épülnek, de nagyon ügyesen fel-feltűnnek az akusztikus hangszerek is (Cover; Harder; Hungry). Sian Evans hangja pedig egyszerűen zseniális. Láttam őket koncerten többször (és valószínűleg a generációmból való sok magyar ember szintén), és tanúsíthatom, hogy élő hangszerekkel is nagyon működik az egész. Annak idején hangoztatták többen, hogy a Kosheen a szegény ember Faithlesse, de ezzel nem értek egyet. Nagyon más utakat járnak ők (ráadásul utóbbi a listánk egyik súlyos hiányossága), ahogy a Coldplay sem a szegény ember Radioheade, ami meg nem a szegény ember U2-ja. Sokszor írtam már, hogy ez meg az a lemez nem házibuliba való, úgyhogy ennek a felét most kikiáltom házibulialbumnak, mert ugyanúgy van pörgéshez és lassúzáshoz való darab. A végére tény, hogy a lassabb, utazósabb dalok kerülnek terítékre, de azokat is érdemes meghallgatni.

Ha csak egy számra van időd: Empty Skies

Lepa

Ma kalandozunk egyet az elektronikus zenék területére, amelyek amúgy eléggé alulreprezentáltak a listánkon. Viszont nem „táncolós” elektronikus zenéről van szó, hanem inkább hátradőlős hangulatú, javarészt középtempós, már-már a chillout kategóriájába tartozó laza, könnyed triphopról. Nekem főleg a lemez második felén vannak bejövős nóták (a címadó Resist, a Hungry, a Repeat to Fade, a Face in a Crowd például), bár a nyitó Hide U is erős, illetve az a legnagyobb sláger is egyben. Aki szeretne kicsit megpihenni a sok gitárzenétől, mert napi szinten követ minket (vagy mert amúgy is sok olyat hallgat), annak ideális választás lehet a Kosheen debütáló albuma, mert ízlésesen kezeli az elektronikus zene adta lehetőségeket, az effekteket (azaz nem arra használja őket, hogy más hiányosságokat eltussoljon, mint oly sokan), és szimpatikus női énekeshanggal egészíti ki az alapokat.

Ha csak egy számra van időd: Face in a Crowd

Címkék: 2001 kosheen resist
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://500legjobb.blog.hu/api/trackback/id/tr4013778572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása