2018. március 29. 07:00 - Az 500 legjobb album 2 arca

427. Ramones – Pleasant Dreams (1981)

ramones-pleasant_dreams_400x400.jpg

Lepa

Lehet, hogy a Ramones-nak csak az első három-négy albuma klasszikus, és aláírom, hogy egy idő után (mondjuk a második albumtól kezdve) csak magukat ismételték. Mégis, ha önálló lemezként tekintünk erre, és kicsit elképzeljük, hogy mi lett volna, ha ez a debütáló albumuk, akkor rájövünk, hogy ugyanakkora népszerűségnek kellene örvendenie. Egyrészt ezen van a zenekar egyik legnagyobb slágere, a The KKK Took My Baby Away (ami ráadásul burkoltan arról szól, hogy Johnny lenyúlta Joey nőjét – évekig nem is szóltak egymáshoz utána, és úgy turnéztak meg koncerteztek még hosszú ideig, hogy közvetítőn keresztül kommunikáltak). Másrészt amúgy sem szűkölködik szerfelett fülbemászó nótákban: nagy kedvencem a Don't Go, az It's Not My Place, a She's a Sensation és a 7-11 is. A nyitó, kicsit keménykedőbb We Want the Airwaves-en kívül nem nagyon van próbálkozás más stílusokkal, de ez nem is baj: a Ramones itt még saját magát hozza, és úgy, ahogy megszerettük. Nemcsak rajongóknak ajánlott.

Ha csak egy számra van időd: The KKK Took My Baby Away

Dönci

A Ramones a világ egyik legtöbbet hivatkozott zenekara. Ennek az alapja főleg az első (három) lemezük, amellyel gyakorlatilag fricskát dobtak a zeneértőknek, és megmutatták, hogy az ösztönösség és a szív mire (lehet) képes. Azonban nem csak pár lemezük volt, ami átütő erővel bírt, mert gyakorlatilag mindig ugyanazt csinálták, és mindig nagyszerűen csinálták ugyanazt. Ez az 1981-es lemezük is jó példa erre: 2-3 percben így kell slágeres, egyszerű, hatásos dalokat írni. És ne felejtsük el, hogy – bár az összes Ramones-dal sláger – vannak itt olyan világhíres darabok, mint a The KKK Took My Baby Away, a She's a Sensation, a We Want the Airwaves vagy az It's Not My Place (In the 9 to 5 World). Aki szereti a zenekart, annak ez az album is be fog jönni, aki pedig nem szereti, vagy nem ismeri, annak szerintem mindenképp javasolt meghallgatnia, mert olyan muzsikát fedezhet fel magának, ami több generációra (pozitív) hatással volt.

Ha csak egy számra van időd: nem akartam gigaslágert, úgyhogy a tapsolás és a szóló miatt a Come On Now

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://500legjobb.blog.hu/api/trackback/id/tr9213778602

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása