2018. április 06. 04:19 - Az 500 legjobb album 2 arca

419. Kosheen – Kokopelli (2003)

kosheen.jpg

Lepa

Aki meghallgatta a Kosheen korábban tárgyalt debütáló albumát, de ezt nem ismeri, az nyugodtan adjon neki egy esélyt: ha az tetszett, ez is simán esélyes; de ha nem, akkor is előfordulhat, hogy a Kokopelli majd bejön neki, mert a két album között eltelt idő a zenén is bőven megérződik. Sokkal élőbb hangzás uralja ezt a lemezt, a (kifejezetten rockos hangzású) gitárok meghatározóbbak, és bár továbbra is sok az effekt meg az elektronika, azért végig olyan érzésünk van, mintha egy hangszeres zenekar élőben is előadható számait hallgatnánk (ez nyilván így is van). Az énekdallamok is változatosabbak, kidolgozottabbak lettek. A tempó azért továbbra is chilloutos, de ettő függetlenül koncerten is tuti élvezhető lenne (nem volt még alkalmam élőben látni őket). Nekem a legjobban azok a „hangulatnóták” jönnek be, ahol effekt is van bőven, meg rockos hangzás is (pl. a Swamp, pedig az inkább csak átkötés), de az egyszeri hallgatónak a lemez elején lévő slágereket ajánlanám.

Ha csak egy számra van időd: Crawling

Dönci

A Kosheen második lemezével eltávolodott a drum 'n' basstől, és inkább a hangszerek felé fordult. Sőt, a lemeznyitóban a The Cure In Your House című opuszának témáját is lenyúlták. :) Az utána következő All in My Head (ami az album slágere) pedig kifejezetten britpopos, a lágyabb vonulatból. Nagyjából az előző lemez hangszeres megoldásai következnek itt is, amik élőben jobban megszólalnak, mert pl. a Crawling vagy az Avalanche jól betorzított gitárjai nincsenek elnyomva olyankor. Egyébként ez is olyan popzene, amit megérné/megérte volna jobban nyomni a rádiókban, mert szerintem értéket közvetít, mégis befogadható nagyobb tömegek számára. Persze akadnak elborultabb, nyomasztóbb felvételek is (Wish), illetve utazósabb, chilloutos megmozdulások (Ages), amelyek meg külön ízt adnak az egésznek. Összességében azt mondanám, hogy olyan album ez, amit egy elektronikával jól kísérletező britpop zenekar hozott össze. Szóval eléggé messze kerültek az első albumtól, mégis hűek maradtak önmagukhoz.

Ha csak egy számra van időd: Recovery

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://500legjobb.blog.hu/api/trackback/id/tr5113796392

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása