2018. április 11. 07:00 - Az 500 legjobb album 2 arca

414. Kispál és a Borz – Naphoz holddal (1991)

kispal_es_a_borz_naphoz_holddal.jpg

Dönci

A Kispál és a Borz legendás és korszakalkotó első lemeze is a listánkra került. Annak ellenére, hogy mennyire nem szól jól (bár a feljavítás segített valamennyit), és hogy (valószínűleg a saját szegénységi bizonyítványom miatt) hosszú évek során sem sikerült minden dalszöveghez jelentést párosítanom, megkerülhetetlen albumról beszélünk. Nem csak örök koncertslágerek, de (legalább) egy generáció és egy teljes irányvonal hazai stílusát alapozták meg ezzel a beattől elrugaszkodott, lelkesen amatőr és teljesen egyéni zenei és szövegi látásmóddal. Ahogy korábban is említettem, ilyen jó ritmusérzékkel kevesen doboltak ekkor, mint Bräutigam Gábor, Kispál András gitárjátéka pedig magával ragadó, és azóta is pótolhatatlan. Természetesen Lovasi szövegei és fátyolos énekhangja ugyanúgy hozzátettek ezekhez a felvételekhez. Aki még mindig nem ismeri ezt a zenekart vagy ezt a lemezt, annak a Húsrágó hídverőt ajánlom, de a választottam az elvontabb hangulatú Tejjel kifli lesz (vajon kik emlékeznek még arra az időre, amikor a telefonfülkében 2 forintossal lehetett telefonálni?). 

Ha csak egy számra van időd: Tejjel kifli

Lepa

Régen – amíg létezett – nem nagyon szerettem a Kispált, de rájöttem, hogy a magyar popkultúra megkerülhetetlen jelensége, és bár Lovasi szövegeit nem igazán tudom értelmezni mind a mai napig, most már kicsit jobban látom, miért olyan jelentős hivatkozási alap ez a zenekar. Debütáló albumnak például kifejezetten erős ez a lemez, a számok nem sablonosak, nem amatőrök, és nem is látszik semmiféle útkeresés: olyan, mintha a tagok mindig is tudták volna, hogy mit és hogyan akarnak csinálni. Az első négy számot szerintem ismeri a rajongók mellett a legtöbb „lelkes érdeklődő” is (azaz a zenekar azon hallgatói, akik nem tudják oda-vissza az összes albumot): a Lefekszem a hóba, a Húsrágó hídverő és a Tejjel kifli is klasszikusnak számít ma már, és évtizedekig a koncertek szerves részei voltak, amennyire tudom. A legnagyobb (azaz leginkább hallgatóbarát) sláger szerintem a Szőkített nő, de azt már a koncertalbum esetében is kiemeltem, így most egy másikat ajánlok hallgatásra a „mérsékelt érdeklődőknek”.

Ha csak egy számra van időd: Húsrágó hídverő

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://500legjobb.blog.hu/api/trackback/id/tr5513821882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása