2018. április 12. 07:00 - Az 500 legjobb album 2 arca

413. Ganxsta Zolee és a Kartel – Helldorádó (1999)

ganxsta_zolee_es_a_kartell_helldorado_400x400.jpg

Lepa

Nem sokkal Sub Bass után (fölött) Döglégy Zoli is megérkezett a listánkra egy többé-kesvésbé tematikus albummal. Eddigre már világos lett számára, hogy nem lehet folyton csak a gengsztertematikát nyomni, így ügyesen vegyítette egy kis westernes hangulattal és mexikói-latinos hangszereléssel meg effektekkel. Ezzel „Kartelék” ügyesen kiléptek a kezdeti skatulyájukból, de persze azzal is járt a dolog, hogy elvesztették underground követőiket, és inkább rádiós, fesztiválbarát zenekarrá alakultak át. A Való világ a szókimondó (trágár) szövegek ellenére jó sokáig uralta is a toplistákat, szóval elmondható, hogy az együttes végleg megvetette a lábát a popélet ismert szereplői között. Jó kis korrajzot ad az album az ezredforduló körüli magyar mainstream hiphopról, és majdnem minden szövegben van pár kihagyhatatlan sor vagy rím. Arra készüljön fel minden hallgató, hogy a mai píszí világ számára sok helyütt sokkoló vagy elfogadhatatlan a szövegvilág (lásd: Szűzoltók). Azért az elég ironikus, hogy leszólják az Animal Cannibalst is az Ez itt nem az c. nótában, miközben körülbelül ugyanazt csinálják, csak a kor és a közízlés igényeihez igazítva – egy semmiképp se komolyan veendő, szórakoztató célú, lakosságot célzó rapes produkciót. Az O.J. Bond szövegileg tán nem, de zeneileg és a ragga miatt a legjobb nóta számomra, így azt ajánlom az ismerkedőknek.

Ha csak egy számra van időd: Blow-Feld vs. O.J.Bond

Dönci

Amit a Prosectura-lemeznél írtam korábban, azt tartom most is: aki komolyan veszi a Ganxsta Zolee és a Kartel nevű formáció munkásságát, annak komoly gondjai lehetnek. Viszont nem lehet nem figyelembe venni a zsenialitást és a szórakoztatási faktort. Ezek az arcok nagyon tudták, mitől döglik a légy. Pierrot zenéje és a samplerek tökéletesen illeszkednek a hardcore, kemény(kedő) szövegekhez, az MC-k (Zolival az élen) pedig nagyon jól adják egymásnak a mikrofont. (Fun fact: A való világ fúvósainak samplerét Ákos is felhasználta az Ikon című lemezén.) Óriási koncertslágerek vannak itt egymás után (A jó, a rossz és a Kartel; A való világ; A szerb határ felé; Bérgyilkosok; Blow-feld vs. O.J. Bond; Ez itt nem az; Angyalföld a hely), amiket a mai napig szívesen adnak elő Big Daddyvel és a Fényes Ösvény nevű formációval. Az intermezzók meg sokszor nagyon viccesek. Ha valaki szeretne meghallgatni egy kifinomult zenei alapokkal bíró, összességében pedig egy nagyon szórakoztató magyar hiphop albumot, biztosan ezt javasolnám neki (amennyiben bírja a nagyfokú trágárságot).

Ha csak egy számra van időd: Hasfalmetszők

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://500legjobb.blog.hu/api/trackback/id/tr3013824842

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása