2018. április 14. 07:00 - Az 500 legjobb album 2 arca

411. The Grenma – Budapest Softcore (2012)

the_grenma_budapest_softcore_400x400.jpg

Lepa

Nem biztos, hogy szerencsés, ha minden magyar előadót külföldiekhez hasonlítgatunk, de azért a Grenma esetében elég egyértelműek a hatások: a skatepunk nagyjai, név szerint a NOFX és a Strung Out, az újabbak közül pedig a Rise Against köszön vissza a számszerkezetekben és a dallamokban, de a szövegvilág már nem annyira tipikus: az „utálom a rendőröket” típusú punkszövegek helyett (szerencsére) elég mély, leginkább a pozitív hozzáállás szükségességéről, a küzdeni akarásról és hasonlókról szóló dalok követik egymást. Kicsit néha olyan érzésünk van, mintha nagyon tudná a frankót ez a fiatal zenekar a lét összes titkáról, de mindenképpen dicséretes a világot jobbító szándék. Ilyet sokkal szívesebben hallgatok, mint a negatív érzéseket árasztó, mindent szidó bandákat. Azért a zenét is meg kell dicsérni: a stílusból bőven kihozzák azt, ami elvárható, ha a kereteiből nem is lépnek ki; szépek a dallamok, jól vannak fölépítve a számok, és a hangzás is elég tökös. Ha már hallgattunk egy csomó külföldi skatepunkot ezen a listán, a magyarok közül a Grenma is megérdemli 27 percnyi figyelmünket.

Ha csak egy számra van időd: Kérdőjel

Dönci

A The Grenma az egyik legjobb olyan magyar zenekar, aki a kaliforniai punkot és a melocore-t ötvözi. Az meg már csak bónusz, hogy a szövegeik is eléggé rendben vannak. Ők is (Szűcs Krisztián mellett) szeretik a közmondásokat és a szólásokat belevinni/kicsavarni a szövegeikben. Ez a (hallgatás napjáig) legutolsó és legerősebb nagylemezük. Itt eléggé összeértek zeneileg, viszont még mindig nem lettek stílusidegenek. Érezhető, hogy a NOFX munkássága nyomot hagyott a zenekaron, de ez szintén előnyükre válik. Azt mondanám, hogy egy pozitív üzenetű punkzenekarról van szó. A bíráló szövegek is úgy vannak megfogalmazva, hogy optimista kicsengésűek legyenek, és előrelökjék a hallgatót. Persze ezzel azt hozzák, hogy szájbarágósnak érezhetők sok helyen. Ennek ellenére szerintem nagyon megéri végighallgatni mind a 27 percet, és nem csak azért, mert nagyon jól szól, hanem mert értéket képvisel. Otthoni edzésekhez, futáshoz, koncerten hallgatáshoz javasolnám elsősorban. A mai választottam az Igazán otthon lesz, mert az volt az első szám, amit tőlük hallottam, és egyből megfogott.

Ha csak egy számra van időd: Igazán otthon

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://500legjobb.blog.hu/api/trackback/id/tr8413824898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása