2018. április 27. 07:00 - Az 500 legjobb album 2 arca

398. The Stranglers – Aural Sculpture (1984)

the_stranglers-aural_sculpture_400x400.jpg

Dönci

A The Stranglers is legendás zenekar, akik a new wave sötétebb hullámait lovagolták meg. Sok dalban van valami borongós, esős, szürke hangulat, ami nemcsak kohéziót teremt a számok között, hanem ellöki a hallgatót a mélabú felé. Szerencsére időről időre jönnek olyan effektek, amelyek segítenek abban, hogy ne csak az érvágásra gondoljunk közben, például a jazzes Punch & Judyban. A leginkább magába szippantó felvétel a mantraszerűen ismételt refrénű Let Me Down Easy. A North Winds Blowing meg olyan, mintha a The Cure írt volna egy számot a Faith korszakában, és Ian Curtis énekelte volna fel a Joy Divisionből. A leginkább slágeres felvétel a Spain és a Mad Hatter a lemez végén, éppen ezért teljesen érthetetlen, miért nem lettek mégsem igazi slágerek. Mindenképpen több hallgatásra érdemes ez a zenekar is, hogy ne csak alternatív körökben őrizzék a legendáriumukat.

Ha csak egy számra van időd: Let Me Down Easy

Lepa

A szintialapú zenéket sokáig egyáltalán nem szerettem; nem valamiféle elvből, hanem mert hiányzott belőlük a gitár. A Stranglers volt az egyik első zenekar, ami rádöbbentett, hogy mégse muszáj minden jó pop-rock zenében a gitároknak dominálniuk, és szép lassan megfertőzött. Ez egy késői (bár ez relatív, hiszen a mai napig létezik a zenekar, szóval inkább úgy mondom, nem korai) albumuk. Már túl voltak a kísérletezés mélyebb bugyrain is, és visszafordultak a kicsit emészthetőbb, diszkósabb, néhol teljesen jól táncolható és a zenekar hagyományaihoz és nevéhez (fojtógatók) képest elég könnyed dalokhoz. A nyitó Ice Queen jó képet fest az albumról, de az utána következő Skin Deep és a monoton refrénű, de annál hatásosabb Let Me Down Easy is megér egy hallgatást a new wave nem-kedvelőinek is. A ritmusosabb, vadabb és talán kicsit gitározósabb számok kedvelőinek azonban az Uptownt vagy a Punch & Judyt ajánlanám. Aki nem ismeri a zenekart, készüljön fel, hogy nem utoljára szerepelnek a listánkon, viszont ez addig is kellemes ismerkedés lehet velük, egy elég hallgatóbarát new wave lemez. (Érdemes a Spotify-on megtalálható bónuszokat is meghallgatni, azok is érdekesek és viccesek.)

Ha csak egy számra van időd: Punch & Judy

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://500legjobb.blog.hu/api/trackback/id/tr2313858416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása