2018. május 07. 07:00 - Az 500 legjobb album 2 arca

388. Arcade Fire – The Suburbs (2010)

arcade_fire-the_suburbs_400x400.jpg

Dönci

A méltán világhírű Arcade Fire a gitározós-hangszeres indie egyik jeles képviselője. Dalaik általában hangulatosak, pörgősek, viszont nem feltétlenül egyediek olyan szempontból, hogy ujjal lehet mutogatni az elődökre. Ugyanakkor ez nem azt jelenti, hogy ne lenne minőségi produkció, amit letesznek az asztalra. Sok szám egymásba folyik, ami egyébként jó, mert a hangulat- és tempóváltások így még érzékelhetőbbek, a reprízek pedig a kontinuitást és az összképet árnyalják kiválóan. Aki szereti a 2000-es évek mainstream rock- és indie-zenéit, annak ez a lemez sem okoz majd csalódást. Ismerkedésül pedig a címadó, a We Used to Wait, a Ready to Start vegy a Rococo kiváló lehet.

Ha csak egy számra van időd: We Used to Wait

Lepa

Ha jól számolom, ez a kritika még a szóban forgó kanadai banda 2018. júniusi, budapesti koncertje előtt kerül fel a blogra (hónapokkal előre dolgozunk, szóval kicsit nehéz kiszámolni). Még sose jártak nálunk, pedig már jó pár albummal beleírták magukat a modern indie történelemkönyvébe. Mindig is kilógtak a mezőnyből: egyrészt sokkal elvontabbak, mint a hasonlóan tingli-tangli indie-zenét játszó kortársaik, másrészt hol meglepő, hogy vicces megoldásokkal, furcsa hangképekkel és hülye számcímekkel meg szövegekkel zökkentenek ki minket. A Suburbs című albumukról kb. minden embernek más számot ajánlanék ízlésének megfelelően, mert elég széles skáláját járják be az érzelmeknek, hangulatoknak bő egy óra alatt. Az első feléről a nyitó szám, valamint a hagyományosabb, de slágeresebb Modern Man és az utána következő, furcsa dallamú, játékos Rococo is jó ismerkedési alap lehet, akárcsak a női énekkel kiegészülő, meglepően lendületes Empty Room. Az abszolút kedvencem viszont az utolsó előtti dal, a szintén fura című, kicsit szintipopos Sprawl II (Mountains Beyond Mountains). Előfordulhat, hogy valaki túl lassúnak vagy erőtlennek találja a lemezt, ha energikusabb zenéket szokott hallgatni, de pár odafigyelő hallgatást szerintem mindenkinek megérhet.

Ha csak egy számra van időd: Sprawl II (Mountains Beyond Mountains)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://500legjobb.blog.hu/api/trackback/id/tr913896480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása