2018. május 16. 06:09 - Az 500 legjobb album 2 arca

379. 30Y – Semmi szédítő magasság (2007)

82924_galeria_30y_jo.jpg

Lepa

A 30Y munkásságát sokáig azért hagytam figyelmen kívül, mert az énekes hangja/énekstílusa nem tetszett. Ami persze csak egyéni szájíz kérdése, és bár fesztiválokon meggyőzött, amit láttam/hallottam tőlük, de továbbra se ástam bele magam az albumaikba. Viszont idővel a rádióból meg innen-onnan elkerülhetetlenül is belopakodtak az életembe, és rájöttem, hogy ez nem is baj, mert amúgy zeneileg egy teljesen jó, sőt, kiváló zenekar, csak meg kell barátkoznom Beck Zoli énekhangjával. Ezen az albumon például erős szám erős számot követ, a nyitó Bájtos mosolyú lány és a Dadog is vagány nóta, a címadó mind zeneileg, mind szövegileg üt, a Respekt gyerekkórussal tarkított zúzása meg külön jól jön az album közepén. Sok különböző hangulat váltogatja egymást, néha egy számon belül is, lásd: Mámorba táncba. Ha valaki szereti a magyar „egyetemi altert”, annak se szövegileg, se zeneileg nem érdemes kihagynia, de amúgy szöveg nélkül (értsd: fesztiválon élőben, kásás hangzással, nem értve az énekes szavait) is működik.

Ha csak egy számra van időd: Dadog

Dönci

A 30Y első két lemeze gyakorlatilag egy időszak termése, a harmadik pedig továbblépett zeneileg mind a kettőn. A Bájtos mosolyú lány a nyitányban jó példa erre: már a szöveg is 21. századi(an vicces). A Dadog viszont zeneileg és szövegileg is eléggé Heaven Street Seven lett, a kuplés dallamvezetés és a helyzetleírós dalszöveg miatt. Sok zenei csemegét rejt ez az album. Például az életmű egyik legerősebb darabja a címadó, az abortuszról szóló Kipakolta pedig sokkolja a hallgatókat. Az egyik nagy kedvencem azonban a Respekt című „feldolgozás”, amibe Muse, Rage Against the Machine, Kispál és a Borz és ki tudja, milyen egyéb zenekarok riffjei kerültek be. Az Ikrek két része nagyon jól kontrasztot képez egymással, a Mentés másként pedig igazi koncertsláger lett. Aki bírja a pécsi altert, annak ez az album is kötelező darab lesz, aki nem, az meg ezzel talán megszeretheti, mert sokszor van metalos kikacsintás, így közel sem tipikus megoldások jellemzik a lemezt.

Ha csak egy számra van időd: Respekt

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://500legjobb.blog.hu/api/trackback/id/tr3213954666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása