2018. május 22. 07:00 - Az 500 legjobb album 2 arca

373. Rilo Kiley – The Execution of All Things (2002)

 rilo_kiley-the_execution_of_all_things_400x400.jpg

Lepa

Egy újabb második album következik egy visszatérő névtől. A korábban tárgyalt, de időrendben ezt követő More Adventurous albumhoz képest ez egy kevésbé popos, kicsit elvontabb lemez, talán a dallamok is furcsábbak néha, és a hangulat is melankolikusabb. Ebben nem kis szerepe van a Jenny Lewistól megszokott keserédes szövegeknek: érdemes elolvasni a Better Son/Daughter szövegét, a könnyekig meg tudja hatni az embert („a bipoláris zavar himnusza” a YouTube-kommentelők szerint). Az énekhang viszont csodás, én nagyon szeretem ezt a természetes, affektálástól mentes női éneklést, és jól össze is passzol a lightos indie alapokkal (bár a torzított gitár se jön rosszul, például a Paint’s Peeling vége felé vagy a My Slumbering Heartban). Aki albumhallgató típus, de esetleg türelmetlen, az jó, ha tudja, hogy a harmadik (címadó) számig kell várni az első igazi slágerért, de az bőségesen kárpótol minket. A két legnagyobb és leginkább hallgatóbarát sláger, a With Arms Outstretched és a Spectacular Views viszont a vége felé van. Nem mondom, hogy minden dal kiemelkedő ezen az albumon, de én javasolnám a végighallgatását, a Kiley-hangulatba belerázódva jobban üt mindegyik.

Ha csak egy számra van időd: A Better Son/Daughter

Dönci

Ismét egy visszatérő versenyző egy (többértelműsége miatt) kellően provokatív lemezcímmel. Mindig van abban valami megkapó, amikor A) egy nő káromkodik; B) akusztikus tingli-tanglira teszi mindezt. A Paint's Peeling többek közt ezért csodálatos. A szövegek egyébként nagyjából végig kellőképpen kizökkentőek és elgondolkodtatók. Szerencsére akadnak 3/4-es dal is (A Better Son/Daughter). Ezek számomra mindig keringők lesznek, azokat meg nagyon szeretem. A leginkább slágeres dallamvezetés (meglepő szintivel) díját viszont a Hail to Whatever You Found in the Sunlight That Surrounds You viszi el. A Three Hopeful Thoughts szintén kellőképpen rádióbarát, helyenként ügyes kiállásokkal. A zárlat is tökéletes a Spectacular Views-zal. Szövegcentrikus zene révén nem feltétlenül ajánlanám házibulikba, de depresszívebb hangulathoz kitűnő aláfestésként szolgál.

Ha csak egy számra van időd: Paint's Peeling

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://500legjobb.blog.hu/api/trackback/id/tr3713990462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása