2018. június 03. 07:00 - Az 500 legjobb album 2 arca

361. MxPx – Life in General (1996)

mxpx.jpg

Lepa

Az MxPx már szerepelt egyszer a listán, az időrendben közvetlenül ezt követő „Buffalo” albummal, viszont a ma tárgyalt, 17 számos (!) Life in General számít a fő, klasszikus albumuknak. Ne várjon senki világmegváltást: alig húsz éves „gyerekek” vidám, lendületes, nagyon popos skatepunkjáról van szó, rendkívül gyors dobokkal (orbánosan szólva: két perc, három akkord, négy kerék) – mégis olyan profin és fülbemászóan csinálták ezt a műfajt, hogy azonnal felkapta őket a korabeli amerikai punk színtér, és szétturnézták a világot. Ami azért is nagy teljesítmény, mert „keresztény” punk zenekarként (bár ez nyilván nem a zenén, csak a szövegvilágon érződik, de ott is csak nagyon áttételesen, hiszen nincsenek „térítős” számaik) az átlagosnál több ellenállásba ütköztek. Azóta az énekes-dalszerző-basszgitáros Mike Herrera sokat változott, a hitét is nagyrészt elvesztette egyesek örömére, mások bánatára. Visszakanyarodva a zenéhez, szerintem aki nem bírja a műfajt, az ezzel se fogja megkedvelni, mert ez vegytiszta deszkás pankzene, viszont a két-három perces popos dalokra fogékony hallgatóink nagyon fogják élvezni a Do Your Feet Hurt, a Your Problem, My Emergency, a Wonder Years, a New York to Nowhere dallamait, a lassabb számok kedvelői esetleg a Move to Bremertonnal vagy a vicces klipű Chick Magnettel tehetnek egy próbát.

Ha csak egy számra van időd: Do Your Feet Hurt

Dönci

Vissza a skatepunkhoz: az MxPx is szerepelt korábban a listánkon. Ők azonban főleg a bulizós vonalat képviselik ezen az albumon. Arról írnak dalt, amit ismernek, és nem törekszenek világmegváltásra. Viszont ez a fajta egyszerű őszinteség sokak számára szimpatikus tud lenni. Egymás után jönnek a háromperces háromakkordosok itt is, néhol egy-két egészen ügyes kiállással (itt hozhatnék példákat, de gyakorlatilag minden számban van ilyen). Mondhatjuk egyébként, hogy hozzák a műfaji kötelezőket. A leginkább slágeres a jazzstandard basszustémát felvonultató Chick Magnet (és épp ezért az lóg le talán a leginkább az albumról). Akinek bejön ez a stílus, az imádni fogja a teljes albumot, akinek nem, az viszont a Chick Magnetet bírja majd szerintem.

Ha csak egy számra van időd: Chick Magnet

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://500legjobb.blog.hu/api/trackback/id/tr8214019124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása