2018. június 08. 07:00 - Az 500 legjobb album 2 arca

356. Ramones – End of the Century (1980)

ramones-end_of_the_century_400x400.jpg

Dönci

A Ramonesnál kevés jobb zenekar volt/van/lesz, ez tudott. Összességében minden lemezük ugyanolyan, de ha odafigyelünk, azért felfedezhetünk éles különségeket. Például a Do You Remember Rock 'n' Roll Radio? hangszerelése sokkal teltebb, poposabb, több hangszerrel dolgozó az eddigieknél. De visszaköszönnek régi dallamok és témák is (The Return of Jackie and Judy). Viszont az egész albumra jellemző, hogy sokkal inkább rádióbarát hangzásvilággal dolgoztak a srácok. Kerek, ütős album, ami ráadásul pörgős és slágeres. Házibulikba ideális.

Ha csak egy számra van időd: Do You Remember Rock 'n' Roll Radio?

Lepa

Duplázás után triplázás következik a Ramones részéről (és még nincs vége a diadalmenetüknek). Ez az album leginkább abban tűnik ki a többi sorlemezük közül, hogy nagyon telt, stúdiós, kevésbé élő a hangzása, a gitárok is kevésbé vadul szólnak. Itt úgy döntött a banda, megpróbál befutni, és leszerződtettek egy menő producert (Phil Spectort), aki nagyon megcsinálta a hangzást és összerakta a lemezt. Ugyanakkor a felszín és a máz alatt továbbra is háromakkordos pop-punk nóták szólnak (érdemes meghallgatni a Spotify-on a bónusz demókat, és összevetni őket a végleges verziókkal, hogy rájöjjünk, honnan indultak ezek a dalok – van különbség bőven). Van itt zenei finomkodás és szerelmes témák (Danny Says; Baby, I Love You), meg azért kicsitt vadabb, hagyományosabb dalok is (Let’s Go). A legismertebb számok a kezdő Do You Remember Rock And Roll Radio és a Rock n’ Roll High School, de a többi se fog csalódást okozni az egyszeri hallgatónak. A The Return of Jackie and Judy például egy korábbi Ramones-számra, a Judy Is a Punkra utal vissza zeneileg és szövegileg, ezzel a zenekar a „saját maga után nosztalgiázó” bandák sorába állt. Vicces dolog ez, de nagyon szeretem azt a számot. Egy szó, mint száz: a címmel és az azt inspiráló szöveggel ellentétben messze volt még az évszázad vége, és persze nem is lett ez az évszázad albuma, de érdemes ismerni.

Ha csak egy számra van időd: The Return of Jackie and Judy

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://500legjobb.blog.hu/api/trackback/id/tr7514020992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása