2018. június 11. 03:53 - Az 500 legjobb album 2 arca

353. The Beatles – Beatles for Sale (1964)

b4s.jpg

Lepa

Ez már a harmadik olyan album egyhuzamban, ami olyan előadótól származik, aki amúgy több albummal is szerepel a Rolling Sone listáján, de ezzel nem. Sőt, igazából a Beatles majdnem az összes albumával szerepel, de ezt pont nem válogatták be. Ennek talán az az oka, hogy a címben is kifigurázott korszakában a zenekar kicsit fáradtnak tűnhetett: még nem kezdtek el újítani, de évente két lemezt adtak ki, és rengeteget dolgoztak, turnéztak, az új számok kreatív összerakására kevés idő maradt. Persze mint tudjuk, ezt nem kiégés követte, hanem megújulás és stílusváltások, de ez ekkor még nem látszott. Amúgy semmi panasz nem lehet a dalokra, a No Reply és az I’m a Loser kezdő kettősébe például nem lehet belekötni, egyszerűen csak nem hoz érdemi változást a korábbi sorlemezekhez képest. A Baby’s in Black kétszólamú éneke is zseniális, és persze a legismertebb sláger, az Eight Days a Week se ok nélkül ilyen népszerű. A kedvencem az albumról mégis a szolid, csendes, szép (és rövid) I’ll Follow the Sun. Aki a zenekar korai korszakát ugyanúgy szereti, mint a későbbi, kísérletezősebb időszakukat, annak ez is alapvető album.

Ha csak egy számra van időd: I’ll Follow the Sun

Dönci

Na, megjöttek a gombafejek is. Mármint ekkor még/már gombafejek voltak. És ezen a lemezen szerepel a legtöbb feldolgozás (ha kettőnek számítjuk a Kansas City/Hey-Hey-Hey-Heyt). Ugyanakkor elmondhatatlanul király számok jönnek egymás után sorban itt is. Szóval a méltánytalanul elhanyagolt korongok közé kell sorolnom, sajnos. De majd most mi teszünk róla! :) Egyébként tény, hogy talán a zenekar legkevésbé jól megszerkesztett dalsorrendjével bír a lemez. Valahogy top heavynek éreztem mindig. Az egyik nagy kedvencem a Baby's in Black keringője. De furcsa, hogy nem nagyon szokott szerepelni az sem válogatásokon. Meg az is, hogy az I'll Follow the Sun is csak elveszik a többi közt. Bár az olyan húzóslágerek mellett, mint a No Reply, az I'm a Loser és az Eight Days a Week, lehet, hogy ez mégsem csoda.

Ha csak egy számra van időd: Baby's in Black*

* Ebből is csak élő van a youtube-on.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://500legjobb.blog.hu/api/trackback/id/tr8814036160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása