2018. június 13. 03:51 - Az 500 legjobb album 2 arca

351. Heaven Street Seven – Budapest Dolls (1998)

hs7.jpg

Lepa

A HS7-et én ennek az albumnak az idején ismertem meg, de csak a tévéből (azaz a klipes nótával, a HipHop mjúzikkal). Akkoriban nem annyira fogott meg, de igazából egy tök egyedi, nagyon jó hangulatú dalról van szó, ami egyrészt táncolható és bulis, mégis többszöri hallgatást, érlelődést igényel a hallgatótól. Amúgy a kezdő dal, a Valami is teljesen rendben van, és bár a zenekar elég hamar átvált az angol nyelvű nótákra, a színvonal ott se csökken, sőt, a Burn az egyik legjobb szám az albumon. Szűcs Krisztián kiejtése szinte tökéletes, szóval nincs gáz ezzel egyáltalán. A Reading Out is hasonlóan laza, könnyed, kicsit egyébként beatleses hangulatot nyújt, a Good Try, Joe pedig az Oasisre emlékeztet, de csak az énekstílus miatt, nem annyira zeneileg. A címadó pedig lightos bárzene, egy igazi füstös jazzkocsmába való szám. De az egész lemezről elmondható, hogy túlsúlyban vannak a nem túl komoly, könnyed hallgatnivalóként szolgáló dalok – szóval bárkinek tudom ajánlani, aki az igényes magyar „egyetemi rockot” komálja.

Ha csak egy számra van időd: Burn

Dönci

Ez volt az első olyan HS7-album, amin elkezdtek már magyar szövegekkel kacérkodni a srácok. És nem is sikerültek ezek rosszul. Bár tény, hogy a korong legnagyobb slágere, a HipHop mjúzik engem is megoszt, hol szeretem, hol nem, azt el kell ismerni, hogy egészen hangulatos darab. A Valami pedig a zenekar egyik csúcspontja. Amit sajnálok, hogy bár megjártam jópár koncertet, a Hatvannégyet nem sikerült élőben hallanom. Pedig micsoda bitliszreferencia van benne magyarul (az angol verzió másról szól)! A magyar felvételeken túl rengeteg zseniális britpop nóta sorakozik egymás után. Mondjuk ez sem igaz így, mert a country, a sanzon és a punk is áthatja helyenként. Ahhoz képest, hogy 15 dal szerepel itt, egy olyan sincs, amelyet rossznak lehet mondani. Egyébként megfigyelhető, hogy az 1984 akkora hatással volt Szűcs Krisztiánra, hogy a Reading Out, majd később a Gesztenyefák alatt című szerzeménybe is beleszőtt egy mantrát belőle. Aki végighallgatja ezt a lemezt, biztos elképed, hogy nincs magyar világsztárunk azóta sem.

Ha csak egy számra van időd: Valami

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://500legjobb.blog.hu/api/trackback/id/tr6014036186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása