2018. június 14. 03:50 - Az 500 legjobb album 2 arca

350. hiperkarma – Délibáb (2017)

delibab.jpg

Dönci

Ennél okosabb és slágeresebb gitárzene kevés van. Egyszerű akkordok ügyesen váltogatva, amelyet nagyon jó ízzel fűszerez Bérczesi Robi kreatív szövegvilága. A szójátékok és a többértelműség itt kicsit háttérbe szorult a többi albumhoz képest, a rímek és a dallamvezetés viszont nagyon a helyére került. Szerintem egyértelműen a hiperkarma legslágeresebb albumáról van szó. Érződik, hogy Robi megpróbált a sötétből a fénybe lépni a dalszövegekkel. Sokkal kevésbé magába fordulósak a számok, így egyet nyit a világ felé, és egyet talán hátra is lép önvizsgálási szempontból. Hegedű is feltűnik pár számban, népzenei motívumok is előkerülnek, illetve az első lemez dobgépei (dobgéphangzása) is visszaköszön sok dalban. Gyakorlatilag bárkinek jó szívvel ajánlom ezt a korongot. Nehéz lesz innen is a dalválasztás, mert mindegyik dal jól jellemzi az albumot (ráadásul mind jó), úgyhogy megpróbálok olyat találni, ami csak ezt a hiperkarma-lemezt jellemzi.

Ha csak egy számra van időd: Elmondanám

Lepa

Én személy szerint nagyon örülök, hogy Bérczesi Robi nem tűnt el a süllyesztőben a drogproblémái alatt/után/következtében, hanem visszatért, és ráadásul ugyanolyan termékeny, mint régen (vagy még mindig azokat az ötleteket valósítja meg, amit a „sötét korszakában” írt meg, ahogy erre egy interjúban utalt is). A hiperkarma 2017-es albuma elég steril, de profi hangzású anyag, és nagyjából olyan, mint régen: kicsit szövegcentrikus, odafigyelős, viszont zeneileg könnyed és nagyon könnyen befogadható, mondhatni, néha kicsit akár háttérzenés. „Ne légy már ilyen mindenellenes” – micsoda sorok vannak benne! Annyira bírom ezeket az élőbeszédben elképzelhetetlen, mégis mindenki által érthető szófordulatokat. A Szóbaszó pedig már a címében is hordozza a szóviccek és mókás szófordulatok lenyomatát. A klasszikus első két album színvonalát nem éri utol ez a nagylemez, de szerintem minden tisztességes magyar embernek illendő ismernie. 35 perc nem nagy áldozat, de kiválasztottam kedves olvasóinknak a legrövidebb (és az egyik legviccesebb) számot.

Ha csak egy számra van időd: Újra délelőtt

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://500legjobb.blog.hu/api/trackback/id/tr8114036190

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása