2018. június 25. 03:39 - Az 500 legjobb album 2 arca

339. Various Artists – Short Music for Short People (1999)

shortmusicforshortpeople_albumcover.jpg

Lepa

Senki se tud úgy félperces számokat írni, mint a punkok – ugyanis más műfajoknál nem fér bele ennyi időbe két versszak meg két refrén. Ez a zseniális, rendhagyó válogatás 101 punkbanda félperces számait tartalmazza 50 percben (és csak 99 trackben, mert egy CD-n nem lehet annál több). Ráadásul túlnyomó többségében új számokról van szó, amik kifejezetten e válogatásra íródtak. Van itt híres banda (Green Day, Blink-182), közepesen ismert banda (NOFX, Descendents), legendás, régi banda (The Damned, Misfits) és egy csomó, átlagemberek számára ismeretlen zenekar is. A változatosság meglepő módon abszolút elmondható az albumról – bármennyire is punk szűkebb vagy tágabb értelemben a legtöbb előadó, azért azon belül nagy a stílusbeli szórás. És az a pár gyengébb nóta is gyorsan véget ér ugyebár. Külön felhívnám a figyelmet a vicces számcímekre (Farts Are Jazz to Assholes; Your Kung-Fu Is Old… And Now You Must Die!!!) – némely zenekar ezzel akart kilátszani a tömegből. A szövegek is sokszor nagyon viccesek, mert egy csomó előadó egyetlen slusszpoénra hegyezte ki a számot (mint például a legutolsó Wizo is). Nagyon-nagyon javaslom minden hallgatónak, hogy az egész albumot hallgassa végig, ha kicsit is szereti az ilyen zenét. Nem fog csalódni. Viszont nagyon nehéz 101 dalból egyet választanom. Minden nap mást választanék.

Ha csak egy számra van időd: The Real McKenzies: Old Mrs. Cuddy

Dönci

Ennél eredetibb, furcsább és viccesebb kezdeményezés talán nincs is: mi az, hogy 101 zenekar 52 perceben megfogalmazza a dalait? :D Elképesztő ízelítő a hardcore punk, a poppunk, a kocsmapunk, a kaliforniai punk, a ska-punk, a skate punk és melo-core (punk) dallamaiból. :) Nehéz lesz egyet választani, de biztos nem lesz hosszú. De szerintem nem olyan zenekartól fogok, akik maguktól is a listánkra kerültek, szóval például a Blink, a Green Day, a Dance Hall Crashers, a NOFX és a Bad Religion bukta most. Akinek tetszik bármelyik dal innen, nyugodtan menjen tovább majd a related videókkal. :)

Ha csak egy számra van időd: Hi-Standard: Asian Pride

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://500legjobb.blog.hu/api/trackback/id/tr5914068673

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása