2018. június 28. 03:36 - Az 500 legjobb album 2 arca

336. Leonard Cohen – Live in London (2009)

cohen.jpg

Dönci

Cohen bácsi halála óta kicsit mindig elszorul a szívem, ha hallgatom. Ezen a turnén ráadásul láttam is élőben. Elég tiszteletreméltóan nyomta, és nem azért, mert majdnem 3 órát muzsikáltak (egy 20 perces szünettel közben). Hanem azért, mert ilyen alázatot azóta sem láttam: még a kamionsofőröknek is köszönetet mondott, akik a cuccokat szállították. De akkor beszéljünk a zenéről: 2009-ig gyakorltatilag egy tökéletes válogatást hallunk. Az újrahangszerelések fergetegesek, a vokalisták csodálatosak, a zenekaron meg hallatszik, mennyire magáénak érzi mindenki a dalokat. Cohenről pedig kiderült élete végére, hogy megtanult énekelni, a konferanszai pedig nagyon viccesek. Leonard Cohen az a (zenei) zseni volt, aki talán a világ legjobb dalszövegeit írta. Nem csodálom, hogy ekkora kultusz alakult ki a személye körül. A dalok egyébként a folk, a blues, a jazz és a soul vonalán mozognak. Szóval bulialapozáshoz ellenjavallt. Mivel Leonard visszatér a listánkon, így olyan dalt választok, amelyben (ezen a felvételen) nem sok szerepe van, de talán leginkább spirituális szerzemény. Remélem, ő sem sértődne meg ezen.

Ha csak egy számra van időd: If It Be Your Will (The Webb Sisters)

Lepa

Egy dupla, két és fél órás lemezzel folytatjuk blogunkat és a listát, úgyhogy ismét kitartást kérünk albumhallgató olvasóinktól. Nem mintha sok kitartásra lenne szükség Leonard Cohen esetén: olyan szépen folynak-csordogálnak a számok, és némelyik annyira szép, hogy észre se vesszük, ahogy elrepül az idő hallgatás közben. Ráadásul élőben elég máshogy (jobban) szólnak a számok, mint stúdióban, főleg a régiek, ugyanis szépen meghangszerelte őket, és nagyzenekarral lépett fel az ominózus londoni koncerten (is). Már csak a számok jelentős újragondolása miatt is megérdemli a szereplést ez a lemez, de azért is, mert gyakorlatilag egy ez nagyon jó best of a művész karrierjének 2009-ig tartó részéről (és onnantól ugyebár már csak szűk 10 év volt hátra). Aki nem annyira hallgat élő albumokat, de szereti az előadót, annak kötelező, a többieknek ajánlott.

Ha csak egy számra van időd: Who By Fire*

* Ebből csak egy 4 évvel későbbi felvételt találtunk ugyanonnan.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://500legjobb.blog.hu/api/trackback/id/tr5614078217

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása