2018. július 06. 07:00 - Az 500 legjobb album 2 arca

328. Marilyn Manson – Heaven Upside Down (2017)

 marilyn_manson-heaven_upside_down_400x400.jpg

Dönci

Ha már tegnap szóba került a depresszió, Marilyn Manson munkássága sem az életvidámság fellegvára. Ez a lemez pont a lista zárásakor jelent meg, és ahhoz képest elég szép helyezést ért el, hogy alig tudtuk megemészteni. :) Aki az intézményes (főleg keresztény) vallások ellen van, megtalálja, amit keres, bár Mansonnál ez sokkal inkább társadalomkritika, mint lázítás. Legalábbis szerintem. A lemezre jellemző a széttorzított ének, a kemény gitárok, és meglepő módon a szintipop sötétebbik oldala. Szövegileg nem a legerősebb Manson-lemez, viszont zeneileg kifejezetten élvezetes: olyan erősen slágeres (Tattooed in Reverse; We Know Where You Fucking Live; KILL4ME) dalok jellemzik, amikre nem lehet nem bólogatni, mégsem lóg ki az életműből vagy le az albumról egyik sem. Furcsa egyébként, hogy a slágerek az album elején, a (szerintem) kiemelkedően jó dalok pedig a lemez végén vannak. Aki csak ismerkedik Manson zenéjével, annak a KILL4ME-t, aki bírja az ilyesmit, annak pedig a Blood Honey-t, a Saturnaliát vagy a Threats of Romance-t javaslom.

Ha csak egy számra van időd: Blood Honey

Lepa

Bár a listánkra beválogatott előadókat és albumokat értelemszerűen nem szoktuk lehúzni, azért leszögezném, hogy a művész úr szellemiségével és mondanivalójával 94%-ban nem értek egyet, és a külsőségeitől is hideg ráz. Ami a zenéjét illeti, ő mindig is egy modern rocker volt, helyesebben a metal felől indult, de erre a legújabb albumra simán hard rockig szelídült a zenéje – persze nyomokban azért továbbra is mutat metalos és indusztriális hatásokat. Nehéz napok és fizikai munkát végző munkások háttérzenéjének tudom legjobban elképzelni (bár a fizikai munkát végzők leginkább rádiót hallgatnak, legalábbis építkezések mellett elhaladva ez a benyomásom). A Blood Honey a linkin parkossága ellenére (vagy pont azért) egy könnyebben emészthető, kicsit elektronikusabb nóta – a kemény műfajok nem-kedvelőinek azt ajánlom, vagy esetleg a kicsit táncolhatóbb címadó nótát. A többiek válogathatnak szinte bármelyik másik szám közül, hiszen a színvonal elég kiegyensúlyozott.

Ha csak egy számra van időd: Heaven Upside Down

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://500legjobb.blog.hu/api/trackback/id/tr9714089619

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása