2018. július 09. 08:06 - Az 500 legjobb album 2 arca

325. Tryo – De bouches à oreilles (2004)

 de-bouches-a-oreilles-digipack.jpg

Lepa

Nemzetközi körképünket egy franciául éneklő bandával, a Tryo nevű francia (meglepetés!) több-mint-trióval (még nagyobb meglepetés!) folytatjuk. Essünk túl a műfaji behatároláson: egy kis karibi és afrikai, meg mindenféle világzenei hatásokkal fűszerezett reggae és ska, javarészt akusztikus/unplugged megszólalásban. A listánkra kvalifikált album pedig egy dupla koncertlemez, amely egyrészt jó kis összefoglalót ad a zenekar legjobb számaiból, másrészt kevés élő lemezen érződik át ennyire a hangulat: folyamatos a taps, az ováció, az együtt éneklés, jók a poénok, remekül átjön a koncertfíling. Amúgy a viccesség nemcsak az átkötő szövegekre igaz: a számcímek és a szövegek is nagyon viccesek (mindeközben amúgy sokszor keményen politizálósak), de sajnos egy franciául nem tudónak sokáig kéne magyarázni, miért agyafúrt címadás a Con par raison vagy a Maux de Bush. Azért megnyugtatnék mindenkit, hogy franciatudás nélkül is élvezhető az album, mert tényleg csodás a hangulat, és nagyon vidám a zene, ehhez elég csak a Yakamonéyé közepén lévő közönséghülyítést meghallgatni. Errefelé nem nagyon ismert a Tryo, de hazájában rendkívül népszerű, ez a koncertfelvétel pl. stadionméretű előadótermekben készült (két koncerten). Ha nem is az egész dupla albumnak, de egynél több számnak adjon esélyt mindenki!

Ha csak egy számra van időd: Pompafrik (les nouvelles colonies)

Dönci

Aki nem ismerné a zenekart, annak mondom, hogy a lemezcím nem véletlenül van franciául. Ők ugyanis francia nyelven szólaltatják meg a közönségüket és saját magukat is. Egyébként akusztikus zenében utazó arcok. Kicsit reggae, kicsit ska, kicsit hiphop, mindenből a megfelelő arányban. Ez meg ráadásul koncertlemez, ahol nem csak a hangulatból kapunk megfelelő ízelítőt, de a profizmusból is. A szövegek (amennyit értek franciául) meglehetősen politizálósak. A hangulat mind a két lemezen remek. Nehéz választani az egységes színvonal miatt, de talán a karibi ritmusokat hordozó Paris lesz a kedvenc a mai napon, ha már ennyi slágerből merítettek hozzá.

Ha csak egy számra van időd: Paris

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://500legjobb.blog.hu/api/trackback/id/tr114101655

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása