2018. július 20. 06:00 - Az 500 legjobb album 2 arca

314. Johnny Cash – American V: A Hundred Highways (2006)

cash_1.jpg

Lepa

Nem akarok abban az illúzióban ringatni senkit se, hogy oda-vissza ismerem Johnny Cash munkásságát – viszont ez az album „rám talált” jó pár évvel ezelőtt, és egyből megszerettem az egyszerűségéért és őszinteségéért. Igaz, a feldolgozások dominálnak, nem a saját szerzemények, de mégis hamisítatlanul cash-es az egész, főleg a jellegzetes, dörmögősen mély énekhang miatt. A hangszerelés pedig tökéletes: éppen csak annyi díszítés (zongora, vonós) van az akusztikus gitár mellett, amennyi nem tereli el a figyelmünket a dalok lelkéről, ugyanis ez a szomorkás zene szinte már spirituális élményt ad az első számtól kezdve. Aki azt se tudja, hogy honnan kezdje a fekete ruhás művész úr megismerését, de érdekli az amerikai folkos/countrys műfaj, annak bátran tudom ajánlani ezt a lemezt. A felületesebb ismerkedőknek a God’s Gonna Cut You Down ajánlható, ha a pörgősebb, az I’m Free from the Chain Gang Now, ha a hátradőlősebb/lelkizősebb dalokat szeretik.

Ha csak egy számra van időd: I’m Free from the Chain Gang Now

Dönci

Johnny Cash is szerepelt párszor a Rolling Stone listáján, de a kései munkái elmaradtak. Pedig már a nyitó Help Me miatt is érdemelne helyet ez az album egy 500-as listán. Meg is kapja nálunk. És a gigasláger, a God's Gonna Cut You Down csak azután jön. Az egész korongot jellemzi a lassú, gitárra és zongorára alapozott folkos, countrys hangvétel, amit Johnny Cash mély, néhol reszelős hangja tesz teljessé. Mindenképpen javaslom őszi estékhez, elgondolkodós délutánokhoz, de buliindítónak semmiképp ne tegyük fel, mert mindenki eret vág magán (vagy rajtunk).

Ha csak egy számra van időd: Help Me

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://500legjobb.blog.hu/api/trackback/id/tr6714117527

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása