2018. július 24. 03:10 - Az 500 legjobb album 2 arca

310. 30Y – Városember (2010)

30y-varosember_400x400.jpg

Dönci

A 30Y a Városember idejére már bőven kedvelt és ismert zenekarnak számított. Ekkor még Gradvolt Endre gitározott, ez volt az utolsó nagylemez, amin szerepelt, utána átvándorolt a dizájnokhoz, ha jól tudom. Sok minden van ezen a korongon a Hobo-motívumoktól (Kövér disznók) a Cseh Tamás emlékére írt Bereményi-szövegekig (Jó január hercege), és működik is mind a 40 percben. Jó arányban szerepelnek a slágerek, de igazából a zenekart pártolók számára valószínűleg nincs különbség a tömegek által ismert és nem ismert dalok között, mert a stílus, Beck Zoli hangja és a lendület egységgé kovácsolja a számokat. Pont ezért nehéz egyet választani, mert midnegyik kitűnő, és valahol mindegyik jól jellemzi a hangulatot, hiszen lehet keserédes, mint az Ásító, vad, mint az Ablakból néz, szuggesztív, mint a Városember. Ma egy kevésbé ismert nyer.

Ha csak egy számra van időd: Ásító

Lepa

A korábban tárgyalt Semmi szédítő magasság albumhoz képest itt már sokkal kidolgozottabb a hangzás, és elég bátran használja az elektronikát is a zenekar, kicsit hangsúlyosabbak az effektek. Ennek ellenére „tipikus” 30Y-t kapunk: azaz kicsit depis/életunt, kicsit elvont, sokszor mélabús, de mindig nagyon költői szövegekkel operáló egyetemi altert. Ha már tegnap a Placebót hallgattuk, érdemes megemlíteni a zenekar szerintem tagadhatatlan hatását „Y-ékra”. A legismertebb sláger a rádiós szereplése révén talán a Néz, de van itt sok más értékes darab is, elég akár a rögtön utána következő Riadt háziállatokat (-ot?) vagy a címadót említenem. Odafigyelős hallgatásra javasolt album szövegi és zenei okokból is.

Ha csak egy számra van időd: Riadt háziállatok

Címkék: 30y 2010 városember
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://500legjobb.blog.hu/api/trackback/id/tr2714119441

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása