2018. július 25. 03:09 - Az 500 legjobb album 2 arca

309. Weezer – Weezer (Red Album) (2008)

weezer-weezer_red_album_400x400.jpg

Lepa

Sokszor leírtuk már, mekkora slágergyáros Rivers Cuomo. Ezen az albumon az a kis különlegesség fordul elő, hogy nem minden dalt ő szerzett, sőt, némelyiket egy másik bandatag énekli (pl. Thought I Knew, Automatic). Azaz talán ez a leginkább kollaboratív Weezer-album (bár végeredményben itt is a Cuomo-szerzemények a legnagyobb slágerek), és persze ez is címtelen, mint a kék, a zöld vagy a fehér; de persze mindenki „a piros album”-ként ismeri. Egy (számomra) középszerű indítás után rögtön kapunk az arcunkba egy legalább öt stílust ötvöző, rettentően vicces opuszt, a csodás című The Greatest Man that Ever Lived-et. Olyan elegánsan váltogat a hip-hop, a power-pop, a kórusmű és a gospel között, hogy az tényleg öröm hallgatni. Oktatni lehetne vele a zeneírást. De azért ne „sikoljunk el” a többi kiemelkedő dal mellett sem: a Pork and Beans, a Heart Songs és az Everybody Get Dangerous mesterhármasát is bárki megirigyelhetné. Utána megint egy stíluskeverő nóta, a Dreamin’ jön, amit bárkinek bátran merek ajánlani. Mintha a fogamat húznák, amikor csak egy számot kell választanom; csak annyit tudok, hogy biztos az „A” oldalról lenne. Hacsak nem a The Angel and the One szívmelengető balladája a „B” oldalról…

Ha csak egy számra van időd: Heart Songs

Dönci

A Weezer slágergyáros zenekar. Ezt mi is írtuk már, és szerintem a szaksajtó is egyetért velünk. Ha pedig kétség merülne fel bárki részéről, elég ha az első két dalt meghallgatja az albumon, és biztosan egyetértve bólogat velünk a ritmusra. Ráadásul a The Greatest Man That Ever Lived (Variations on a Shaker Hymn) olyan tempó- és stílusváltásokkal bír, amilyenekkel kevés szám büszkélkedhet. A Heart Songs pedig annyi előadót és popkulturális motívumot megidéz, hogy megszámolni sem lehet. Igazából a teljes lemez ironikus stíluskavalkád a punktól a melocore-on át a nu-metalig. És mennyire vicces már az Everybody Get Dangerous szövege! A teljes albumot javaslom azoknak, akik szeretik a különböző stílusokba kalandozó, de mindig izgalmas zenéket. A többieknek pedig a 2. track lesz.

Ha csak egy számra van időd: The Greatest Man That Ever Lived (Variations on a Shaker Hymn)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://500legjobb.blog.hu/api/trackback/id/tr6814119459

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása