2018. július 28. 06:16 - Az 500 legjobb album 2 arca

306. Descendents – Milo Goes to College (1982)

milo.jpg

Dönci

Amikor nincsen 2 és fél percnél hosszabb dal egy albumon, akkor gyanús lehet, hogy punkzenét hallgat az ember. Viszont nem is kellenek hosszabb dalok, mert kevés szóló és sok szöveg jellemzi a felvételeket, amelyek így pont jól beleférnek a rendelkezére álló időbe. A lemez egyébként a new wave hajnálán, 1982-ben jelent meg, és a punk első hullámával érkező lendülettel megy előre. A hangminőségen egyáltalán nem hagyott nyomot a 36 év. Maximum az róható fel, hogy nem elég telt a hangzás, de ettől függetlenül ugyanúgy élvezhető. Kellő mennyiségben káromkodnak, csak azért, hogy alátámasszák a mondanivalót, pl. az I'm Not a Loser című opuszban. A legslágeresebb (már-már Ramones-értékű) az egymást követő Kabuki Girl és a Marriage. Azokat jó szívvel javaslom bárkinek, bár szerintem a legütősebb a Suburban Home, így ma azt választom.

Ha csak egy számra van időd: Suburban Home

Lepa

Hasonlóan a Bad Brainshez a Descendents is olyan zenekar, amiről az átlagemberek nagy része nem hallott, a saját szubkultúrájában (amerikai punk) viszont legendás, meghatározó bandának számít – ezt a számok több milliós hallgatottsága is bizonyítja. Rengeteg mai és múltbeli punkbanda hivatkozik rájuk, mint alapvető hatásra és példaképre. Mai füllel lehet, hogy kicsit meghaladott zeneileg, és a hangzás is kicsit garázsos, de igazából érdemes egy kicsit odakoncentrálni, beleképzelni magunkat a 80-as évek elejébe, figyelni a vicces szövegeket, és elvonatkoztatni a hangzástól: ha mindez sikerül, rájövünk, hogy tényleg egy legendával állunk szemben (akik egyébként még mindig léteznek, és pl. a legutóbbi albumuk is tökjó lett). De tény, hogy ezt a mai lemezt csak a punk iránt érdeklődőknek tudom ajánlani, mert nincsenek rajta stílusidegen motívumok. És egy vicces tény a végére: a Descendents összes albumborítóján ugyanaz a stilizált figura, Milo (aki igazából az énekes) szerepel, itt ráadásul az albumcímhez is adta a nevét. Ebben az egyben tehát az Iron Maidenre hasonlítanak, ahol minden borítón visszaköszön Eddie, a zombiszerű szörny.

Ha csak egy számra van időd: Bikeage

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://500legjobb.blog.hu/api/trackback/id/tr1314119747

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása