2018. augusztus 07. 15:37 - Az 500 legjobb album 2 arca

296. Against Me! – Transgender Dysphoria Blues (2014)

tdb.jpg

Dönci

Az Against Me! 2014-ben bebizonyította, hogy 28 percbe mennyi minden belefér. Nem elég, hogy szólók is vannak szép számmal, zeneileg is továbblépünk az erőteljes, kiabálós punktól. Itt már szépen felépített, ívekkel rendelkező dalok vannak egy nagyon 21. századi szövegtematikával. A transzneműség aspektusait körüljárva. A True Trans Soul Rebel zeneileg például szólhatna egy ír kocsmában is. És mindegyik dalban ott bújik meg a közönségénekeltetés lehetősége. Zeneileg gyakorlatilag bármelyik rádió nyugodt szívvel leadhatná bármelyik dalt, mert a torzított gitárokon kívül semmi rádióbarátságtalanság nincs bennük. A legslágeresebb dalok azonban a Fuckmylife666 és a záró Black Me Out. Az ismerkedéshez ezeket javaslom bárkinek.

Ha csak egy számra van időd: Fuckmylife666

Lepa

Az Against Me!-nek egy sokkal korábbi albumát is hallgattuk már a listán – azóta sok víz lefolyt a Halifaxon (ha már floridai zenekarról beszélünk), és a zenekar háza tájékán is történt pár változás és tagcsere. De nyilvánvalóan a legnagyobb, mondhatni kapitális változás az volt, hogy az énekes Tom Gabel bejelentette, hogy rájött, ő igazából női identitással rendelkezik (azaz transznemű), és elkezdett nőként öltözni, na meg élni, illetve felvette a Laura Jane Grace nevet. Nyilván egy ilyen életesemény ad némi inspirációt, és ez az album címében és tematikájában is megmutatkozik: a számok nagy része az új helyzet belső és külső elfogadásával és el nem fogadásával foglalkozik (a transzneműek körében több mint 40%-os az öngyilkossági kísérletek aránya, szóval nyilván nem poénból csinálják). A témák tehát sokszor kemények és elgondolkodtatóak, a zene azonban meglepően vidám ehhez képest: egy-két húzósabb/zúzósabb nótát leszámítva (pl. Osama Bin Laden) táncolható, pörgős, punkos hatású rockot kapunk, de van balladisztikusabb, akusztikus dal (Two Coffins) is. Bár a záró Black Me Out kicsit lelóg, ráadásul szerintem nyitó számnak kéne lennie; azt ajánlom a zenekart kevéssé ismerőknek, mert benne van az AM!-re jellemző energia és slágeresség is, és nagyon jó íve van. Amúgy meg 28 perc az egész lemez, szóval miről beszélünk?

Ha csak egy számra van időd: Black Me Out

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://500legjobb.blog.hu/api/trackback/id/tr2914167469

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása