2018. augusztus 11. 07:00 - Az 500 legjobb album 2 arca

292. Blink-182 – Enema of the State (1999)

blink-182-enema-of-the-state.jpg

Dönci

Az egyik legviccesebb lemezcím, amit valaha borítóra írtak. Ezt senki nem veheti el a Blinktől. Ráadásul ez az album hozta meg nekik a világhírt az All the Small Things miatt. Mindenesetre az elmúlt évezred végének felfutó kaliforniaipunk-mozgalmáról jó képet ad a teljes anyag. A dalok szövege vicces és elgondolkodtató is sokszor, de azért túl sok filozofálást nem ér meg, inkább csak bulizni érdemes rá, mert arra kiválóak ezek a párakkordos megmozdulások. És persze nem csak a híres számok miatt éri meg a hallgatást: a Dumpweed, a Don't Leave Me vagy a Dysentery Gary is ugyanakkora eséllyel lehetnének világslágerek, mint a What's My Age Again? vagy az Adam's Song. Vezetéshez, takarításhoz és bulizáshoz kiváló alapozó lehet a korong.

Ha csak egy számra van időd: Dysentery Gary

Lepa

Ez az album hatalmasat robbant a múlt század végén, pont akkor, amikor már-már kezdett eltűnni a pop-punk a mainstreamből, a Green Day/Offspring duó már nem volt annyira MTV-kedvenc, és mindenki úgy hitte, ennyi volt a nagy 90-es pop-punk fellángolás. Erre jött a Blink, és nem lehetett őket letörölni a képernyőről. Ők viszont a Green Daynél is lightosabb, a punk agresszivitását (eddigre már) hírből se ismerő verzióját tolták a műfajnak, később pedig még onnan is átnyergeltek egyfajta power-popra. Ez már a punk paletta (most szigorúan zenei stílusról beszélek, nem hozzáállásról és a szubkultúráról) azon vége, ahonnan tovább már nincs a könnyed irányba, mert az már sima pop lenne. Viszont bármennyire is rágógumis érzést közvetít néha, igazából zseniális nóták sorakoznak a lemezen: már a kezdő Dumpweed riffjei minden kétséget eloszlatnak afelől, hogy jó helyen járunk-e, ha fél órára jól szeretnénk magunkat érezni. Utána pedig sláger slágert követ: a vicces UFO-s szövegű Aliens Exist (Tom DeLonge azóta is nagy UFO-hívő, még pénzzel is támogatja a kutatásukat), a klipes számok, vagy akár a záró Anthem (ami tényleg egy himnusz) mind-mind tökéletesen vannak összerakva, és a hangzásra se lehet panasz. Az All the Small Things-t szerintem a fél világ ismeri (főleg a klipje miatt), de vannak sokkal-sokkal jobb dalok is az albumon, nekem a kezdő szám a kedvencem.

Ha csak egy számra van időd: Dumpweed

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://500legjobb.blog.hu/api/trackback/id/tr814174395

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása