2018. augusztus 13. 07:00 - Az 500 legjobb album 2 arca

290. Leonard Cohen – Dear Heather (2004)

leonard_cohen-dear_heather_400x400.jpg

Dönci

Annak idején az volt a híresztelés, hogy ez lesz Cohen bácsi utolsó albuma. Erre szövegileg a Because of eléggé rá is játszik. Szerencsére nem ez lett az utolsó a sorban, sokkal kiválóbb lemezek is kikerültek a kezei közül ezután, de ezért sem kell(ett) szégyenkeznie. A stílus itt sem változik, marad a jazz-blues-folk keveréke annyi kiegészítéssel, hogy Sharon Robinson (és a női vokálok) talán több szerephez jutnak a mély dörmögés mellett, ami Cohen sajátja (az Undertow pl. csak nyomokban tartalmaz Leonardot), illetve néhol sokkal inkább szétfolyósak és monotonak a dalok zeneileg, mint eddig (pl.: Dear Heather). Az album egyik csúcspontja (és talán a legnépszerűbb dala is) a The Letters, a másik pedig a Nightingale, amelyet Anjani is feldolgozott nem is sokkal később. (Érdemes meghallgatni egymás után a kettőt. Mintha nem is ugyanaz a dal lenne.) Merengéshez és Lepa képzeletbeli kávézójába háttérnek javaslom a teljes lemezt.

Ha csak egy számra van időd: The Letters

Lepa

Folytatjuk Leonard Cohen kárpótlását azért, hogy a Rolling Stone megfeledkezett róla, amikor összeállította a legjobb albumok listáját. Ez a 2004-es lemez amúgy nem okoz meglepetést (de csalódást se) azoknak, akik ismerik a művész úr munkásságát. Kicsit tingli-tangli, tánczenés alapokra kapjuk egymás után a dörmögős, énekre már alig emlékeztető verselést, női háttérvokálokkal sűrűn megtámogatva (olyan érzésünk lehet, mintha a női vokalisták lennének hivatottak pótolni a férfi ének dallamosságának hiányát, lásd például a címadó számban vagy a visszafogott slágernek is tekinthető Because ofban). Amikor viszont Cohen is elkezd énekelni, és több szólamban nyomják a csajokkal, az a legjobb (lásd: Nightingale); olyankor azért a gospel hatásai is érződnek, nemcsak a balladisztikusabb műfajokéi. A szövegek szokás szerint érzelmesek és mélyek. Nem mindenkinek való zene ez, de aki szereti az ilyesmit, annak nagyon kellemes háromnegyed órát fog okozni. És ne hagyjuk ki az utolsó számot se (Tennessee Waltz), ami bónusznak tekinthető, mert élő felvétel, de nagyon hangulatos.

Ha csak egy számra van időd: Nightingale

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://500legjobb.blog.hu/api/trackback/id/tr3914175319

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása