2018. augusztus 27. 07:00 - Az 500 legjobb album 2 arca

276. Tori Amos – From the Choirgirl Hotel (1998)

tori_amos-from_the_choirgirl_hotel_400x400.jpg

Dönci

Akiket az elmúlt pár nap punklemezei elriasztottak, most egy kicsit fellélegezhetnek. Nem elég, hogy női énekre váltunk, de több stíluson át kalandozunk vele, és ebből egyik stílus sem punk. A zenei alapokat legtöbbször a zongora szolgáltatja, de rengeteg dal zenekarra hangszerelt, és sokféle effekttel megáldott, így gyakorlatilag ki vagyunk szolgáltatva Tori kényének-kedvének, hogy mikor szétfolyós (Black-Dove), mikor diszkós (Raspberry Swirl), mikor egyszerű és szép (Playboy Mommy), sőt van, hgy a bólogatós gitárpop is felüti a fejét (She's Your Cocaine) a trip hop (Hotel) mellett. Az affektálás az énekben szintén a hölgy sajátja, ami meglehetősen kellemes fűszerezést ad a számoknak. A szövegek pedig sok mindenről szólnak az abortusztól kezdve (Iieee) Jackie Kennedy személyén át a nőiességről (Jackie's Strength). A teljes lemezt azoknak ajnálanám, akik szeretik a lejátszási listákat, mert ez a korong elég vegyes ahhoz hogy annak lehessen felfogni.

Ha csak egy számra van időd: She's Your Cocaine

Lepa

A duplázások napjait éljük, és Tori Amos is azon duplázók közül való, akik nem utoljára szerepelnek nálunk. Ahhoz képest, hogy sokak fejében egy „sima” zongorista-énekesként szerepel, ezek a számok nagyon is meg vannak hangszerelve, vannak itt ütősök, effektek és vonós meg pengetős hangszerek is. De például a Raspberry Swirl ütemei bármelyik diszkószámba beleférnének, szinte már technósak. Utána nagy konrasztot nyújt a „szimfonikus ballada”, a Jackie’s Strength szépsége. Szóval nagyon nehéz Tori nénit beskatulyázni bármilyen stílusba, nem is próbálkoznék vele. Ahogy legtöbbször, most is belengi a lemezt egyfajta sejtelmes, sokszor negatív érzéseket sugárzó hangulat, ami miatt nem lehet hátradőlve élvezni a háttérben – sokkal inkább odafigyelős hallgatást igényel a viszonylag csendes megszólalás ellenére.

Ha csak egy számra van időd: Black-Dove (January)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://500legjobb.blog.hu/api/trackback/id/tr914201933

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása