2018. augusztus 31. 07:00 - Az 500 legjobb album 2 arca

272. Amorf Ördögök – Cellux-szimfónia (2005)

amorf_ordogok-cellux-szimfonia_40x400.jpg

Dönci

Amikor a már említett kacatpop találkozik a katonazenekarral, akkor egy elég fréfiközpontú lemez születik. Olyannyira, hogy Péterfy Bori csak két dalt kapott (Karcsú törzsed hajlik; Nagy meleg pulóver), amúgy csak háttérvokálozik itt-ott. Tariska Szabi szövegei viccesebbek (Asztalos ufók) és elgondolkodtatóbbak (Karcsú törzsed hajlik), mint valaha, és ha lehetséges, zeneileg még több stílust ötvöz Tövisházi Ambrus, mint eddig. Nagy kedvencem A dióhéj hajós, mert úgy érzem, az a katonai indulós sampler a szólórésznél örökérvényű igazságokat rejt. Nem véletlenül használta a Dead Can Dance is. Mivel tényleg ugrándozunk a stílusok között, majdnem mindegy, melyik dalt választom, ezért az egyik legnagyobb kedvencemet, a Hazafelét ajánlom.

Ha csak egy számra van időd: Hazafelé

Lepa

Nem is olyan rég hallgattuk az Amorf Ördögöket, és most ők is dupláznak. Ráadásul tényleg megérdemli ez az album a magasabb helyezést, mert több a kiemelkedő nóta: a Délidőben reggae-je például teljesen slágeres (a jó értelemben), a Mad Caddiest és a Gogol Bordellót juttatja eszembe a kicsit kalózos hangulata. Utána A dióhéj hajós pont ugyanebben a szellemben és vidám hangulatban folytatja az albumot, csak nem reggae, hanem kicsit katonaindulós stílusban. A leghallgatottabb szám a Fapados űrutazás, ami tényleg elég könnyed és rádióbarát szintipop, de ott egy kicsit háttérbe szorul az egyediség (leszámítva a számközepi elhalkulást, majd hirtelen visszahangosodást). Jó dolog, hogy ennyi műfajt tud keverni a zenekar egy lemezen úgy, hogy közben mégis végig egységesnek, ráadásul jellegzetesen magyarnak érzi az ember – ráadásul a szövegek is egyediek, művésziek, de nem befogadhatatlanok. A címadó záró track (számnak nem nevezném, mert egy ide-oda csapongó mix inkább) már nem biztos, hogy mindenkinek tetszeni fog, de azért olvasóinknak egy alaposabb belemerülést javaslok az albumba, nagyon megéri a pénzét (főleg, hogy ingyenesen is elérhető).

Ha csak egy számra van időd: Délidőben

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://500legjobb.blog.hu/api/trackback/id/tr2814201995

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása