2018. szeptember 10. 07:00 - Az 500 legjobb album 2 arca

262. Sub Bass Monster – Tovább is van, mondjam még? (2001)

 sub_bass_monster-tovabb_is_van_mondjam_meg_400x400.jpg

Dönci

Sub Bass Monster második lemeze hamar követte az elsőt, ráadásul megboldogult Jancsó Miki bácsi is beletette az Anyád! a szúnyogok című filmjébe a lemez legjobb dalát, a záró Visszaszámlálást, szóval a filmsznobok is megismerhették Szabi rímeit. Az biztos, hogy Szabi az egyik legjobb rímgyáros, és sok dala (bármennyire önreflexív) még a mai napig megállja a helyét. És akárki akármit mond, igazi szórakoztató hiphop lemez ez kellő mennyiségű kreativitással igazodva az évezred zenei trendjeihez. Szóval az ilyen albumokért is megéri beszélni a magyar nyelvet.

Ha csak egy számra van időd: Visszaszámlálás

Lepa

A hiphop egy nagyon furcsa zenei műfaj: bár zenének zene, de szöveg nélkül gyakorlatilag értelmezhetetlen; talán közelebb áll ilyen szempontból a költészethez (legalábbis a java), erre vannak is példák bőven (a magyar színtéren is). Sub Bass Szabi, akinek egy lemezét már kiveséztük, inkább szórakoztat, mint művészkedik – de rögtön az első számban (intrót nem számítva) bizonyítja, hogy ő se veszi félvállról a szövegírást. A kínrímektől (király / kijár; sínen / s innen stb.) a meglepő fordulatokig minden van, ami kell egy jó szövegbe, ami végig fenntartja az érdeklődést. És erre szükség is van, hiszen a zenei alapok amúgy eléggé besimulnak a műfaj keretei közé, más szóval nem okoznak túl sok hűha-élményt. Érdemes viszont tényleg odafigyelősen hallgatni a számokat, mert véleményem szerint egy jó szófordulat olyan élmény az agynak, mint amikor viccet hall (de lehet, hogy ez a szóviccek iránti különös vonzódásomból ered). Az utolsó, húszperces track (Vízözön) meghallgatása alól viszont felmentjük azon olvasóinkat is, akik amúgy végig szokták tolni az albumokat.

Ha csak egy számra van időd: Tovább is van...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://500legjobb.blog.hu/api/trackback/id/tr1914231795

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása