2018. október 10. 07:00 - Az 500 legjobb album 2 arca

232. Tori Amos – The Beekeeper (2005)

tori_amos-the_beekeeper_400x400.jpg

Dönci

Tori Amos az új évezredben is folyamatosan jelen van. Csak egy ideje már nem feltörekvő fiatalként. Már régóta fiatal. :) Ez a lemeze pedig egy kifejezetten nyugalmat, békét és szépséget sugárzó alkotás. A maga 80 percébe belefért sok zseniális darab olyan kiváló szövegekkel, hogy „the sexiest thing is trust”. Nehéz nem szuperlatívuszokban beszélnem annak ellenére, hogy világosan látom, hogy sem stílusbeli változás, sem újító megközelítés nem jellemzi az albumot. De valahogy annyira kerek, annyira egységes és (nem mellesleg) annyira jó hallgatni, hogy emellett nem lehet szó (és értékelés) nélkül elmenni. És emiatt is lesz nehéz egyet választani, annyi zseniális, slágernek való felvétel van rajta, amik ráadásul jól jellemzik a lemezt (Parasol; Sweet the Sting; The Power of Orange Knickers; Jamaica Inn; Cars and Guitars; Ireland; Sleeps with Butterflies). Ezek közül bármelyik jó lehet ismerkedéshez.

Ha csak egy számra van időd: Parasol

Lepa

Tori Amos ezen az albumon kicsit poposabb arcát mutatja, legalábbis egész sok könnyen befogadható dallam van rajta: a Sweet the Sting például a latinos bájával, a The Power of Orange Knickers egy Damien Rice-os duettel, a Sleeps With Butterflies pedig talán a művésznő egyik legfülbemászóbb refrénjével kedveskedik. Hatalmas stílusbeli kikacsintások nincsenek, de például a Cars and Guitars tipikusan amerikai, kicsit countrys hangulata, a Hoochie Woman funkyja vagy a Witness gospeles betétei ilyennek tekinthetők. Továbbá a címadó dal is zseniálisan kombinálja a hagyományos Amos-zongoraalapokat az elektronikával. Szóval szokás szerint nem javaslom senkinek, hogy csak egy számot pécézzen ki, ha soknak is tűnik a bő egyórás játékidő.

Ha csak egy számra van időd: Sleeps With Butterflies

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://500legjobb.blog.hu/api/trackback/id/tr1414292793

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása