2018. október 26. 07:00 - Az 500 legjobb album 2 arca

216. Kiscsillag – Szeles (2014)

kiscsillag-szeles_400x400.jpg

Dönci

A Kiscsillag sok mindent kipróbált a történetében, például azt is, hogy olyan nagy ívű lemezeket adjon ki, mint a Semmi konferencia vagy a Szeles. Ha a társadalomkritikáról esett szó a Vad Fruttiknál, akkor itt sem mehetünk el az Ollé, ollé vagy a Ki találja meg? című felvételek mellett anélkül, hogy a politikai életre reflektálást megemlítenénk. De ugyanúgy van boldogságkereső felvétel is (Szeles), mint a gyerekkorra reflektálás (A kis óceán). Szóval tematikájában is vegyes korongot kapunk, sőt stílusváltás is van a dalok között a countrytól a new wave-ig (hiszen egy Depeche Mode-szám is rákerült, a lemez talán legerősebb Tánc című darabjával). A Mi mehet? visszatekint a Kényszer, érdek, ösztönélet című Kispál-dalra, és egyébként kábé a világ legszebb gitártémáját sorakoztatja fel. A sors fintora pedig, hogy a Kiscsillag már 2014-ben írt dalt egy 4 méter magas kerítésről (csak máshogy). Mindenesetre nagyon nehéz rossz dalt találni ezen az albumon. Sok mindent ki lehet emelni, a mai napon mégis a szépségre és a mélységre törekszem majd.

Ha csak egy számra van időd: Mi mehet?

Lepa

Írtunk már a blogon a Kiscsillagról, de lehet, hogy pont a legfontosabbat nem írtam le róla: bámulatosan tudja vegyíteni a vicces(kedő) és a kegyetlenül súlyos szövegeket, akár egy számon belül is. Ember legyen a talpán, aki megmondja, hogy egy adott nóta most vidám vagy depresszív akar lenni. Ebben a dallam se nagyon segít, hiszen sokszor a vidámabb dallamú dalok a súlyosabb szövegűek, és fordítva. Kiemelkedő pontjai a lemeznek a slágeres címadó nóta, a meglepően táncolható Tánc, a slágeresen balladás Mi mehet? vagy A kis óceán. Amúgy bármennyire is könnyű egyenlőségjelet tenni a Kispál és a Kiscsillag közé, hiszen sok a közös vonás dallamilag és szövegileg, azért műfajok tekintetében itt jóval több a kikacsintás, mégis könnyebben befogadható az egész. Merném ajánlani akár magyarul nem beszélő külföldieknek is (amit az első pár Kispál-lemezről nem mondhatnék el).

Ha csak egy számra van időd: Tánc

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://500legjobb.blog.hu/api/trackback/id/tr314313705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása