2018. november 11. 07:00 - Az 500 legjobb album 2 arca

200. Leonard Cohen – The Future (1992)

leonard_cohen-the_future_400x400.jpg

Dönci

Cohen bácsinak két „slágerlemeze” van, ez és az I'm Your Man. Ezen a két korongon rengeteg fontos, híres, megkerülhetetlen dal van az életmű szempontjából. Ráadásul innen az első két dal bekerült a méltán világhírű Született gyilkosok című filmbe is. Akkora countryt pedig soha nem írtak még, mint a Closing Time. A szövegek elég társadalomkritikusak sokszor ezen a korongon, viszont ez semmit nem von le az értékükből. Aki nem szereti a karcos, meditatív énekhangot, annak a záró Tacoma Trailert javaslom, mert az instrumentális szerzemény. A többiek viszont hallgassák meg a Waiting for the Miracle-t, mert én azzal ismertem meg Cohen mestert, és egyből elvarázsolt.

Ha csak egy számra van időd: Waiting for the Miracle

Lepa

Egy se nem túl korai, se nem kései Cohen-albummal folytatjuk: fogalmazhatunk úgy is, hogy alkotói pályája derekán született a mű. Az indítás nekem kifejezetten dylanes, mégpedig jó értelemben: van sodrása, mégis a maga egyszerűségében nagyszerű (ráadásul a bibliai témák egyből művészi értéket adnak neki, és föléhelyezik szövegileg az átlagos popzenének). A dalok amúgy elég hosszúak, 9 trackből jön össze az egyórás játékidő; de ez ebben a műfajban nem is baj, épphogy segíti az elmélyülést. Ezért azt ajánlom, ne felületesen, hanem olyankor hallgassuk, amikor van időnk lecsukni a szemünket, és odakoncentrálni az album közvetített hangulatra – sokszorosan kifizetődik a rászánt idő.

Ha csak egy számra van időd: Democracy

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://500legjobb.blog.hu/api/trackback/id/tr1214357235

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása