2018. november 17. 07:00 - Az 500 legjobb album 2 arca

194. Tankcsapda – Mindenki vár valamit (2006)

mindenki.jpg

Dönci

Ha Magyarországnak egy rockzenekara lenne csak, valószínűleg a Tankcsapda lenne az. És nem azért, mert úgy gitároznak, olyan basszustémákat játszanak, úgy dobolnak és olyan énekteljesítményt nyújtanak, mint még senki. Valószínűleg sokkal inkább azért, mert süt belőlük, hogy szeretik, amit csinálnak. Amikor pedig élőben játszanak, én mindig 16 éves leszek újra, és az olyan semmitmondó refréneket is teljes átéléssel tudom kiabálni, hogy „a nevem rock, a nevem roll, / elég, ha azt mondom magamról, / a nevem rock, rock a nevem”. Érdekes, hogy amennyi slágert kitermelt ez a fekete lemez, annyira elhanyagoltak a nem klipes dalok a koncerteken, pedig összesítésben szövegileg Lukács Laci talán legerősebb eresztése (Egy van; Mindenki; Irgalom nélkül; Hiányzol) hallható ezen a korongon. Ami a stílust illeti, nehéz belőni, mert kétségtelen, hogy rockzenéről beszélünk, de a punk, a metal (különböző alfaja) és a hard rock nagyjából ugyanolyan arányban képviseltetik magukat. Aki magyar, és nem hallott még a zenekartól semmit, annak is ugyanazt javaslom, mint a többieknek, hallgassák meg az Irgalom nélkül című dalt.

Ha csak egy számra van időd: Irgalom nélkül

Lepa

Magyarország megkerülhetetlen rockzenekara, a Tankcsapda is bemutatkozik a listánkon ezzel a 2006-os albummal. Mindig elgondolkodom, vajon miért pont ők emelkedtek ilyen kultikus státuszba a klasszikusabb rockot játszó zenekaraink közül: azért, mert idejekorán kezdték a karrierjüket, vagy tényleg van bennük egy X-faktor, ami másokban nincs? Az biztos, hogy szövegileg nagyon tudnak alkotni: pár szófordulat és rím egyszerűen utánozhatatlan, és sosincs olyan érzésünk, hogy a szöveget ráerőltették a dallamra, mindig olyan természetesen folyik a ritmikája. Zeneileg pedig azt hozzák, ami a legfontosabb: tökéletes, zúzós hangzás, kemény riffek, de megjegyezhető és dúdolható dallamvezetés. Na meg az aduász: Lukács Laci összetéveszthetetlen, hamisíthatatlan és tipikusan rockzenére termett orgánuma. Nem csoda, hogy őket az amúgy csak mainstream zenéket hallgató magyar közönség is ismeri, sőt elfogadja. Lehet, hogy van tehetségesebb magyar rockzenekar jelenleg, de legendásabb és patinásabb biztos nincs. Egy megtévesztő című számot ajánlanék az album legvégéről.

Ha csak egy számra van időd: Hiányzol

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://500legjobb.blog.hu/api/trackback/id/tr3314373847

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása