2018. november 23. 07:00 - Az 500 legjobb album 2 arca

188. Quimby – Kilégzés (2005)

quimby-kilegzes_400x400.jpg

Dönci 

A Quimby talán legsikeresebb lemeze ez. Ez volt Kiss Tibi visszatérése „az élők közé”. Rádásul rengeteg dal kapott helyet a rádiókban is (Most múlik pontosan; Autó egy szerpentinen; Sehol se talállak), viszont talán mégsem ezek a legerősebb számok itt. A Kamikaze bárány nyitánya nálam máig nehezen verhető, a Legyen vörös odavágós refrénje is telitalálat, és Az egyik ember... számolgatós társadlomkritikája is igencsak a fején találja a szöget. De a legnagyobb kedvencem talán a Nyina, ami a világ egyik legszebb dallammenetét varázsolja elénk olyan költői szövegvilággal, hogy azt tanítani kéne. Ilyen trombitátlást még senki nem hallott, a vonósok pedig úgy sírnak, hogy mindenki elmorzsol egy könnycseppet, amikor hallja. A szintik vidámsága a végén meg feloldja az egészet. Szóval fergeteges utazás az a dal. De nagyon erős a Homo defectus, a Don Quijote ébredése, a Magam adom vagy a Viharon túl, szélcsenden innen szövege is. Aki bírja a költői képeket, a kevert stílusokat (country, blues, sanzon, alternatív), az nem fog csalódni most sem.

Ha csak egy számra van időd: Nyina

Lepa

Aki nem ismeri behatóan a Quimbyt, az talán erről az albumról ismer nagy valószínűséggel a legtöbb számot. Hiszen erre a lemezre került a Csík zenekar által is feldolgozott, így ezáltal még nagyobb népszerűségre szert tevő Most múlik pontosan, de a Sehol se talállak és az Autók egy szerpentinen is a zenekar legnagyobb slágerei között van, továbbá rejtett gyöngyszemek is megbújnak az albumon, mint a country-rap (?!) stílusú Magam adom. Nekem azonban valamiért a sablonos akkordmenetű, de hihetetlenül költői szövegvilágú Don Quijote ébredése a kedvencem, a „sapkám a hold / fésűm a szél” sorok telibe találtak már első hallásra is. De a költőiségre amúgy se lehet panasz, a sok metaforának és szinesztéziának köszönhetően az album szövegkönyve gyakorlatilag olyan, mint egy versgyűjtemény – a lemez meg „csupán” ezek megzenésítése. Igazi összművészeti élmény tehát, ilyenkor jó magyarnak lenni: egyébiránt semmit nem értenénk ezekből az okos szövegekből.

Ha csak egy számra van időd: Don Quijote ébredése

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://500legjobb.blog.hu/api/trackback/id/tr7514380078

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása