2018. november 30. 22:21 - Az 500 legjobb album 2 arca

181. David Bowie – Outside (1995)

outside.jpg

Lepa

Bowie mester nem kevés lemezzel szerepelt a Rolling Stone 500-as listáján is, de mi találtunk olyat, ami még ráférhetett volna. Bár a kritikák vegyesen fogadták, azért egy tipikusan erős, slágerekkel is bíró albumáról van szó. Amúgy a hivatalos címe „1. Outside”, de ilyen idióta címmel természetes, hogy az egész világ csak Outside-ként hivatkozik rá. Szokás szerint van rajta jó pár stílus, az egyik húzónóta, a The Hearts Filthy Lesson például bizonyos pillanataiban egy metalzenekar valamelyik visszafogottabb próbálkozása is lehetne. Azért nem egy könnyű hallgatnivaló az album, például az A Small Plot of Land engem próbára tesz, a Wishful Beginnings pedig inkább egy horrorfilm háttérzenéje lehetne – slágerkedvelőknek nem annyira tudom ajánlani. Mindenki más kutakodjon új kedvencek után!

Ha csak egy számra van időd: The Hearts Filthy Lesson

Dönci

David Bowie-t a Rolling Stone magazin a '80-as évek utántól hanyagolta, amit szerény személyem egyáltalán nem ért. Mindenesetre ez egy eléggé betegre sikerült lemeze az úrnak. Elég, ha borítón lévő novellagyűjteményt elolvassuk, amelyre a dalok épülnek. Akkor jobban át is érezzük azt a sötétséget, amely áthatja a dalcsokrot. Zeneileg kicsit indusztriális, kicsit new wave, de valahol a megfoghatatlan és a zseniális határán van. Sok kedvencemet rejti a korong. Itt van pl. a The Hearts Filthy Lesson (amely pl. a Hetedik című filmben is benne van, és micsoda disszonáns zongorákkal operál); a Hallo Spaceboy (a Nine Inch Nails Pretty Hate Machine-je óta nem írtak ilyen indusztriális őrületet); a The Motel (amely úgy építkezik, mint nagyon kevés dal az univerzumban); az I Have Not Been to Oxford Town (amelynek feldolgozása erősíti a méltánytalanul alulértékelt Starship Troopers című filmet); a We Prick You (amelynek ütemétől mindig táncra akarok perdülni); az I'm Deranged (amely pedig David Lynch Lost Highway című filmjének betétdala lett, nem véletlenül, hiszen ilyen indusztruiális őrületet a Hallo Spaceboy óta nem hallottunk – wait, what?). Szóval ezek bármelyike megfelelő lehet az ismerkedéshez.

Ha csak egy számra van időd: Hallo Spaceboy

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://500legjobb.blog.hu/api/trackback/id/tr814407032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása