2018. december 03. 07:00 - Az 500 legjobb album 2 arca

178. Európa Kiadó – Popzene (1987)

europa_kiado_popzene_400x400.jpg

Dönci

Az Európa Kiadó talán leghíresebb lemeze ez, amelyeken a mai napig játszott és szeretett koncertslágerek vannak. Az ars poeticus kijelentés, hogy „nekem minden egyformán popzene”, pedig lehetne akár a blogunk jelszava. Hiszen nem a stílus számít, hanem a minőség. A minőséget pedig mindenki saját ízlése szerint ítéli meg. A legjobban A szem és a száj lóg le a lemezről, nem is csoda, hogy a CD-s újrakiadásról lehagyták. A Toporzékolok szintijein érződik, hogy még a nyolcvanas években vagyunk, de a Küldj egy jelet! fúvósainak őrülete bármelyik évtizedben zseniálisnak hatna. Az Ez a város szövege gyomorba vágóan erős és őszinte, hihetetlen jó szójátékokkal. A Romolj meg szövege és dallama olyan egységet alkot, hogy nehéz lenne mást választani az egyszámos hallgatók számára. De mivel legendás lemez, hallgassa végig mindenki az egészet becsülettel. 

Ha csak egy számra van időd: Romolj meg

Lepa

Egyre kevesebb az új név a listánkon, és egyre több a visszatérő – de ez érthető is, hiszen közeledünk a végéhez (elejéhez?). Mindenesetre aki visszatérő vendégünk, az meg is érdemli. Az Európa Kiadóról már elhangzott, hogy legenda, és ha közhelyes kijelentés is, akkor is meg kell ismételnünk. Márpedig ha egy zenekar úgy tud legendás/kultikus státuszt elérni, hogy az énekes nem egy őstehetség, akkor ők tényleg nagyon tudnak valamit – jelen esetben ez a szövegírás. Utánozhatatlanok és azonnal felismerhetőek Menyhárt Jenő szójátékai és szófordulatai. A Küldj egy jelet! fúvósokkal tarkított funkja vagy a Toporzékolok reggae-je amúgy zeneileg is megmutatható (lenne) egy külföldinek, főleg, hogy a sajátos ének az utóbbit is kellően elviszi más irányba; egyáltalán nem tipikus. A Romolj meg! szövege se egyszerű, és talán abban a számban működik legjobban együtt a zenével. Akit a fenti sorok alapján nem kezdett el érdekelni, az ne is próbálkozzon – aki viszont kíváncsi és ad a jó dalszövegekre, annak ez is kötelező darab az életműből.

Ha csak egy számra van időd: Küldj egy jelet!

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://500legjobb.blog.hu/api/trackback/id/tr4014411216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aranyláz 2018.12.08. 16:52:54

"A világ olyan valószínűtlen, az álom én vagyok,
olyan jövőkbe nézek, amiket sosem láthatok,
nem vagyok a rabja, csak egy darabja,
agyamban az élet programja"

örök kedvenc!

Menyhárt Jenő egyébként azt mondta erről a lemezről, hogy egyáltalán nem olyan lett, amilyennek elképzelte. Ez volt az első lemezük, rutintalanok voltak a stúdióban, nem mindenki tudott takjelre játszani, és hasonlók :) azért meghallgatnám, milyet szeretett volna, lehet az nem tetszene ennyire? :o

Az 500 legjobb album 2 arca 2018.12.10. 21:34:11

Erre mi is kíváncsiak lennénk. Kár, hogy nem lehet 3 arca ennek a blognak, olyan jó triviákat írsz. :) Köszönjük szépen!

aranyláz 2018.12.11. 10:49:06

@Az 500 legjobb album 2 arca: ó, köszi szépen, ez jólesik! :) azt az egyet sajnálom(néha), hogy nem értek a zenéhez, csak nagyon szeretem hallgatni

még a lemezhez visszatérve, ez tuti top 10-es nálam, iszonyú nehéz lenne tíz "legnagyobb" kedvencet kiválasztani, de ennek bérelt helye van(még ha zeneileg nem is ez a legjobb, persze)

Az 500 legjobb album 2 arca 2018.12.11. 20:23:51

@aranyláz: Ha mi értenénk a zenéhez, nem írnánk róla, hanem játszanánk. ;)

aranyláz 2019.01.06. 08:26:46

na találtam egy beszélgetést Magyar Péter dobossal, amiben szintén szó van a lemezfelvételről(is), neki se tetszett :) nagyon jó interjú egyébként!

"Emlékeim szerint nagyon örültek, hogy végre van a zenekarnak lemeze, nem foglalkoztak azzal, hogy ennyire steril. 30.000 példány kelt el belőle. (Akkor 100-000 volt az aranylemez.) Én úgy, ahogy volt, utáltam."

passzio.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=34353&fbclid=IwAR26y5psCbX2Tm7pDn1DiK1TpyO-EFHPGAQPXfkt0BQo_NumcR1UFZ8IUaE
süti beállítások módosítása