2018. december 10. 21:44 - Az 500 legjobb album 2 arca

171. Craig's Brother – Lost at Sea (2001)

cb.jpg

Lepa

Ez az érdekes nevű zenekar onnan kapta a nevét, hogy az egyik alapító srácnak volt egy Craig nevű bátyja a suliban, aki annyira népszerű volt, hogy mindenki vagy Craig akart lenni, vagy le akart feküdni Craiggel – így a szóban forgó tagot mindig csak „Craig öccseként” emlegették. Végül mégis ő lett híresebb, nem mintha a Craig’s Brother világhírű banda lenne, de azért a dallamos punkbandák ismerői tudják, kik ők. Ami ebben az albumban nagyon szerethető, az a kísérletezési hajlam: az első, Glory c. számban váratlanul beúszik egy katonai induló ritmusára éneklő gyerekkórus – mégis tökéletesen összeolvad a korábban felhangzó refrénnel. Továbbá imádnivalóak Ted Bond végtelenül dallamos énekszólamai – itt nincs kérem kántálás meg versszakokat egy hangon végigéneklés, mindig megy valamerre a dallam, és szépen készítik elő a refréneket a versszakok. A Masonic és a Head in a Cloud szerintem egyszerűen überzseniális kétszólamú dallamvezetéssel és akkordmenetekkel rendelkezik: háromszázezerszer ennyi meghallgatást érdemelnének. Kiemelendő még a mély szövegvilág (Divorce), a Back & Forth Vivaldit idéző hegedűi, vagy a Set Free, ami a világ egyik legszebb elengedős (és nem szakítós) dala. Legalább a kiemelt dalokat kötelezővé tenném a popzenei általános iskolákban.

Ha csak egy számra van időd: Masonic

Dönci

Ahogy korábban is írtuk, az első helyezetthez közelítve egyre kevesebb új név lesz a listán. (Ez a hátránya, ha valakik ketten vannak egy lista összeállításakor hasonló ízlésvilággal. Viszont ez az előnye is, mert egyre jobb lemezeket hallgathatnak a saját ízlésük szerint.) De a Craig's Brother egy ilyen új név, és egy igazán hangulatos, lendületes, kellemesen dallamos punk albummal jelentkezik nálunk. Ami persze megint nem úgy punk, ahogy az ember várja, és erre a nyitó Glory gospeles, marching bandes kiállása is egyből figyelmeztet minket. De említhetném a Back & Forth hegedűit is. Nyilván volt kitől tanulnia a My Chemical Romance-nek is. És bár Ted Bondnak (aki nem James Bond testvére) nincs egyedi hangja (vagyis nem ismerni fel ezerből), kiválóan alkalmas ebben a stílusban közvetítse azokat az érzelmeket, amelyeket szeretne. Aki bírja az ilyesfajta gitárzenét, nyomban hallgassa végig a teljes korongot.

Ha csak egy számra van időd: Back & Forth

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://500legjobb.blog.hu/api/trackback/id/tr9414469982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása