2018. december 13. 18:25 - Az 500 legjobb album 2 arca

168. Bob Dylan – Another Side of Bob Dylan (1964)

bob_2.jpg

Dönci

Mindig nehéz túltennem magam azon, hogy Dylannek már pályája elején is öregember-hangja volt. Szerintem ez nagyban hozzájárul ahhoz, hogy mekkora bölcsességfaktort társítunk a dalaihoz. Túl azon, hogy persze, van benne egyfajta költőiség, ami sok mindenkihez eljutott. Ez a lemeze is főleg gitárra és szájharmonikára íródott, bár itt-ott a zongora is fontos szerephez jut. Aki szereti Dylant, annak ez az album is ugyanolyan frankó lesz, mint a többi, aki pedig nem, legalább egy tetszőleges felvételnek adjon esélyt (mert mindegyik jól jellemzi a lemezt).

Ha csak egy számra van időd: It Ain’t Me Babe

Lepa

Bob Dylannek ez a negyedik lemeze valahogy véletlenül lemaradt a Rolling Stone 500-as listájáról, pedig az elsők majdnem mind szerepelnek rajta. Ez is megérdemelte volna: igazi, klasszikus Dylan, még a szájharmonikás-akusztikus gitáros fajtából. Legnagyobb kedvencem rajta talán a My Back Pages: az ilyen és hasonló szövegekért kapott szerintem irodalmi Nobel-díjat a szerző. De minden Dylan-válogatáson ott a helye az It Ain’t Me Babe-nek és a Chimes of Freedomnak is, valamint a nyitó All I Really Want to Do is zseniálisan csűri-csavarja az angol szavakat, nyelvtanulóknak kötelező. Külön érdekesség, hogy a rontások (pl. félrefogott akkord a My Back Pagesben) és beleröhögések (All I Really Want to Do, I Shall Be Free No. 10) is rajta maradtak a végleges felvételen – nagyon őszinte, sallangmentes és kendőzetlen lenyomata a korszaknak ez a stúdióalbum.

Ha csak egy számra van időd: My Back Pages

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://500legjobb.blog.hu/api/trackback/id/tr5014478550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aranyláz 2018.12.16. 13:03:51

off. Zárójelben jegyzem meg, hogy lehet az, hogy ezen a listán nincs egy Deep Purple, Genesis, és King Crimson lemez sem? a temérdek Dylan/Beatles/Stones mellett ezeknek is helye lenne ám! Azt hiszem, ez a három együttes annyira alapvető a könnyűzene történetében, hogy érthetetlen számomra a hiányuk. Egyébként Dylant is szeretem, tévedés ne essék.

Nem nektek szól a kritika, nyilván, csak hangosan gondolkodom :)

Az 500 legjobb album 2 arca 2018.12.16. 20:57:28

Ha a kérdés a Rolling Stone listájára vonatkozik, akkor mi se tudjuk a választ, mert azt több mint 400 zenész, producer és kritikus rakta össze - bár egy árva Deep Purple azért szerepelt raja: 500legjobb.blog.hu/2016/11/13/426_deep_purple_smoke_on_the_water
Ha a mi jelenleg hallgatott listánkra (is) vonatkozik, akkor egyszerűbb a válasz - mi csak ketten vagyunk, és abból szedtünk össze ötszázat, amit jól ismerünk. A mi listánk tehát jóval szubjektívebb és szűkebb merítésű (bár biztos, hogy már ma is máshogy válogatnánk össze, pedig csak egy éve történt...)

aranyláz 2018.12.19. 20:58:04

Ja a RS listára gondoltam, persze, igazából költői kérdés volt, tudom, de mindegyik megkerülhetetlen zenekar szerintem. Springsteen-nek is rajta van nyolc lemeze, basszus, imádom a Főnököt, hatalmas kedvencem, de ez azért túlzás, legfeljebb 2-3-at tennék rá :) de van rajta közepes U2 lemez is, na meg Coldplay pl., könyörgöm, a poros nyomába nem ér a fenti három bandának :D

de ez csak zárójeles megjegyzés volt, bár kíváncsi vagyok, szerintetek is helyük lenne-e az 500-as listán?

Az 500 legjobb album 2 arca 2018.12.20. 14:02:01

@aranyláz: Szégyenteljes dolgot kell bevallanunk: sem a Genesis, sem a King Crimson zenéit nem ismerjük annyira, hogy érdemben beszélgessünk róluk.

Egyébként a listákkal mindig ugyanaz a baj,: 1. azok ízlését képviselik, akik összeállították őket; 2. nagyon hamar idejét múlttá válnak.

Ha most készítenénk ezt az 500-as listát, valószínűleg sok minden máshogy alakulna rajta. :)
süti beállítások módosítása