2018. december 24. 10:31 - Az 500 legjobb album 2 arca

157. Various Artists – Baraka: Music from the Original Motion Picture Soundtrack (1993)

soundtrack--baraka-album-cover.jpg

Lepa

A változatosságot kedvelő olvasóink most végre örülhetnek, mert elmozdulunk a gitáralapú, tágabb értelemben rocknak kategorizálható zenék felől a világzene és a meditatív zene irányába. A Baraka c. film – ha valaki nem ismerné – egy szöveg nélküli, csak képekkel és zenével operáló dokumentumfilm a világról, történetesen a Föld természeti és kulturális sokszínűségéről, illetve az ember és a bolygó együttéléséről. Nagyon szép képek vannak benne, de jó háttérzene nélkül az egész fabatkát sem érne, hiszen mint említettem, nincs narráció. Így azonban egy csodás összművészeti alkotás a film. Tanuláshoz és elmélyülős munkákhoz tegyük be nyugodtan ezt a zenét, nem fog zavarni benne – de odafigyelős hallgatásra is ajánlott azoknak, akik mondjuk relaxálnának egyet például utazás közben. A Dead Can Dance hozzájárulása magasan a leghallgatottabb szám ezen az albumon, de inkább mélyedjünk el azokban a dalokban, amik konkrétan ehhez a filmhez íródtak.

Ha csak egy számra van időd: Mantra / Organics

Dönci

Ha már nemrég instrumentális zongoraőrület volt, most ismét filmzenét kapunk kellő mennyiségű spirituális hanghatással. A világ körüli utazás pedig világzenei utazás is egyben. Az ősi, törzsi kántálástól az indusztriális kattogáson át egészen a sejtelmes keleti motívumokig minden előfordul. És mindegyik darab ugyanannyira jellemzi a korong egészét.

Ha csak egy számra van időd: African Journey

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://500legjobb.blog.hu/api/trackback/id/tr9914497928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása