2018. december 25. 10:39 - Az 500 legjobb album 2 arca

156. Tankcsapda – Élni vagy égni (2003)

elni.jpg

Dönci

Utólag visszatekintve én itt is érzek egy fordulatot a Tankcsapda népszerűségében, hiszen ennek az albumnak a slágereit (Szextárgy; Be vagyok rúgva; Adjon az ég; Örökké tart) gyakorlatilag egész Magyarország üvöltötte. Egyébként ezért senkit nem vetek meg, jó számok, csak ha engem kérdez valaki, vannak itt jobbak is. A Senki nem menekül pedig már eleve egy jó válasz a fanyalgóknak, de a legnagyobb kedvencem mégis az Ébresztő fel. Kevés jobb és kifejezőbb sor van annál, hogy „egy bombázó táncol egy vadásszal”. A címadó monoton gitártémája zseniális. A Pogó refrénje pedig Pajor Tamást parafrazálja, de ettől még jó. Az biztos, hogy nem egy vidám lemez az Élni vagy égni, de szerintem nagy hibát követ el, aki nem hallgatja végig.

Ha csak egy számra van időd: Ébresztő fel

Lepa

Az egyik legnépszerűbb TCS-albumról beszélünk, legalábbis van rajta jó pár visszatérő, örök koncert- és közönségkedvenc, például a Be vagyok rúgva, ami amúgy is az egyik leghíresebb számuk. Az Adjon az éget pedig annak idején Póka Angéla is megénekelte a Megasztár egyik korai évadában, szóval az annyira klasszikus, hogy még popkörökben feldolgozni is szokás. A viccet félretéve ez egy olyan album, ami zanzásítva tartalmaz mindent, ami miatt a Tankcsapda nem maradt underground rockzenekar, hanem kitört a füstös klubokból, és országosan ismert, népszerű rockbanda lett. Kiemeltem már korábban az ügyes rímeket és a sorok természetes folyását, de azért a gitártémák, dallamok és riffek mellett se menjünk el: rögtön az első szám olyan energiával robban be a fülhallgatónkba/hangszórónkba, hogy az előtt le a kalappal. A slágerek helyett/mellett így most ezt javaslom.

Ha csak egy számra van időd: Senki nem menekül

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://500legjobb.blog.hu/api/trackback/id/tr4714497962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása