2018. december 29. 13:06 - Az 500 legjobb album 2 arca

152. Tankcsapda – Jönnek a férgek... (1994)

fergek.jpg

Dönci

Ez a lemez utólag visszatekintve kicsit el lett hanyagolva a hallgatók részéről, mert A legjobb méreg és az aranylemezig jutó (ami akkor 100 000 eladott példányt jelentett) Az ember tervez lemezek között jött ki, és valahol a kettő közötti átmenetet képviseli. Ugyanakkor talán ez a leginkább klasszikus hard rock lemeze a zenekarnak. Lerí róla, hogy sok AC/DC szólt gyerekkorukban. A dalok tökösek, kemények, a szövegek pedig arcon csapnak mindenkit, elég csak a címadó felvételre, vagy a szétesően zajos gitárokra gondolni a Hiába szóltam alatt. És amellett se menjünk el, hogy a világ egyik legjobb feldolgozása is itt található, a Csak neked. Aki szereti a hard rockot (amelyben van némi punkos és heavy metalos beütés), az ne keressen tovább, megtalálta a tökéletes albumot hozzá. A többieknek meg a záró Rohadt a hely sorait ajánlom emésztésre.

Ha csak egy számra van időd: Rohadt a hely

Lepa

Elég hangosan lépkednek a férgek (legalábbis a kezdő effekt mintha közeledő léptek zaja lenne) – no de „félre a tréfát”! Ez itt a Tankcsapda egyik klasszikus albuma a korai évekből. Nyilván a címadó nóta a legfontosabb szerzemény róla, egy kritikus hangvételű szám a rendszerváltás után hirtelen ránk szakadt fogyasztói társadalom és az amerikai „álom” árnyoldalairól. Viszont az egyszeri hallgató sokkal könnyebben befogadható dalokat is talál, akár a nyitó Voltam már bajban vagy a Ki csinál rendet? is ilyen. Nekem hatalmas nosztalgiafaktorral rendelkezik a lemez, hiszen 15 évesen azt hittem, attól leszek vagány gyerek, ha ilyet hallgatok, ezért szorgalmasan ezt csináltam. Azóta már nem vagyok tankrocker, de így újrahallgatva mégiscsak értékálló, tökös-zajos rockalbum ez. Ráadásul a Hóesés kezdő riffje évtizedek óta bele van égve az agyamba.

Ha csak egy számra van időd: Voltam már bajban

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://500legjobb.blog.hu/api/trackback/id/tr6714498340

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása