2019. január 04. 07:00 - Az 500 legjobb album 2 arca

146. The Get Up Kids – Guilt Show (2004)

the_get_up_kids-guilt_show_400x400.jpg

Dönci

A The Get Up Kids is gyorsan dupláz nálunk. Két évvel későbbre kerültünk, és a Man of Conviction egészen a kaotikus kiállásig klasszikus powerpopnak hat. A The One You Wanttal viszont ismét visszatérünk a '60-as és '70-es évek rock and rolljához. Aki végighallgatta az előző albumot, és aki ezt is végighallgatja, az nem biztos, hogy összerakná, hogy ugyanaz a zenekar játszik, mert eggyel keményebb kötésűek a dalok. Kevesebb a játék a ritmusokkal, több a torzított gitár, de még mindig a powerpop kategóriájába sorolnám őket a legjobb szívvel. Ez alól kivétel a Sick in Her Skin, ami egyrészt zseniálisan építkezik, másrészt a zenekartól eddig hallott legkeményebb felvétel. A könnyedebb, slágeres darabok kedvelőinek a The One You Wantot javaslom, a többieknek pedig karcoljon kicsit a választottam. Érdekes amúgy, hogy az On a Wire eleje volt erősebb, itt pedig a lemez vége az, ami egyértelműen húz. Az Is There a Way Out például a zenekar történetének legzseniálisabb felvétele. Szóval Lepa választottját is hallgassa meg mindenki.

Ha csak egy számra van időd: Sick in Her Skin

Lepa

Két évvel (és két helyezéssel) az On a Wire album után ismét vendégünk a The Get Up Kids, és mintha meghallották volna az arra az albumra érkezett kritikákat (túl lassú, túl tingil-tangli, túl szétfolyós), egy kicsit visszakanyarodtak a torzítottabb gitárok felé, bár korántsem annyira zúzós a gitárhangzás, és továbbra is leginkább pop-rocknak lehetne bekategorizálni. Valamiért a The One You Want lett a klipes nóta, és bár jó a videó, de szerintem sokkal-sokkal jobb dalok vannak a lemezen: a Wouldn’t Believe It, a Martyr Me, a How Long is Too Long és a Sympathy kb. ugyanazt képviselik: nagyon fülbemászó dallamokkal és rádióbarát refrénnel bíró, lendületes soft-rockról van szó. Viszont mind az albumon, mind az egész életműben kiemelkedő a szomorú és kísérteties hangvételű, hatperces Is There a Way Out, amitől a mai napig libabőrös lesz a hátam (a szám közepén lévő leállós résztől kezdve). Egyszerűen gyönyörű, bűn lenne mást javasolnom a kedves olvasónak.

Ha csak egy számra van időd: Is There a Way Out

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://500legjobb.blog.hu/api/trackback/id/tr4214522228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása