2019. január 17. 07:00 - Az 500 legjobb album 2 arca

133. Hiperkarma – Amondó (2003)

hiperkarma-amondo_400x400.jpg

Lepa

A Hiperkarma második albuma van ma terítéken, ami nagyon viccesen kezdődik, ugyanis a kifejezetten a szövegeiről ismert és szerintem főleg azoknak köszönhetően népszerű zenekar egy halandzsaszámmal indít (Padaba). Utána azért kapunk „rendes” szövegű nótákat: rögtön a címadó visszatér a ’karmától megszokott mederbe: hadarás felsőfokon, elvont, de mégis értelmezhető szövegek, viszont nagyon oda kell rájuk figyelni, ha ki akarjuk hámozni a jelentésüket. Mindenesetre érdemes: hiphop-MC-ket megszényenítő képességekkel darálja ezeket a nyelvtörőnek is beillő sorokat Bérczesi Robi. De ne menjünk el amellett sem, hogy a zene is teljesen élvezhető és hangulatos, ha nem is annyira egyedi, mint a szövegvilág: táncolható, átérezhető és igényes. Ha valaki nem ismerné a zenekart, sürgősen pótolja – kezdheti ezzel a lemezzel, de nem árulok el nagy titkot azzal, hogy még vissza fognak térni a srácok a blogunkon. Meg azzal sem talán, hogy a bónusz remix nem tetszik.

Ha csak egy számra van időd: Amondó

Dönci

Emlékszem, 2002-ben volt egy szegedi koncert, ahol Bérczesi Robiék már eljátszották a címadó számot meg még párat, és úgy lett vége a koncertnek, hogy azt ígérte, jön az új lemez ősszel. 2002 őszétől ezért hetente jártam egy bizonyos lemezboltba, és kérdezgettem, van-e új Hiperkarma. Egy év múlva lett is. Akkor már csillogó szemmel vártak a boltban. :) Elég zseniális darab. A párbeszédes szövegek nehezen és többféleképp értelmezhetők, mégis ez adja meg az ízét. Különben is: „akik az értelmét keresik, mind élni felejtenek”. Nagyon nehéz lesz egyet választanom, mert gyakorlatilag hibátlan a korong (a bónuszt nem számítva). A legnagyobb kedvencem a szinte soha nem játszott zárlat, a Vétó, de vétek lenne nem ismerni az Amondót, a Feketepétert vagy a Mitévő?-t, szóval ezeket erősen ajánlom annak is, aki nem bírja a magyar gitáraltert. (Egy zárójeles kitérő: szintén Bérczesi hívta fel az egyik koncerten arra a figyelmem, hogy sokféle játék van, de csak kevés olyan, amelyikben nincs győztes, csak egy vesztes. Ilyen pl. a Fekete Péter.)

Ha csak egy számra van időd: Vétó

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://500legjobb.blog.hu/api/trackback/id/tr5514565506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aranyláz 2019.01.19. 21:13:26

hát igen, Bérczesi zseniális zeneszerző, és szövegíró, mi mást lehetne hozzátenni? erről nekem a Feketepéter a kedvencem amúgy, de tényleg hibátlan az egész

Az 500 legjobb album 2 arca 2019.01.21. 09:33:30

@aranyláz: Hát igen, mi is nehezen válogattunk egy-egy dalt. :)
süti beállítások módosítása