2019. január 18. 07:00 - Az 500 legjobb album 2 arca

132. Nada Surf – Let Go (2002)

nada_surf_let_go_400x400.jpg

Dönci

Aki a zenekarnév alapján valami vicces ska-punk zenekarra asszociál, az nem teszi jól. Itt ugyanis egy elszállós akusztikus darab után jön a legjobb powerpop, amit csak kívánhat magának bárki. Kicsit post-rock, kicsit indie, de mindegyikből a fülbemászó, dallamos világot ragadva meg. A csilingelő gitároktól (Blonde on Blonde) a bólogatós dallamvezetésig (Inside of Love) van itt minden. Koncerten nem tudom, mennyire működőképes, de élőben csalódtam már kellemesen lassabb dalokban is. A leginkább slágeres megmozdulás szerintem a Hi-speed Soul: azt a Death Cab for Cutie is bátran megirigyelhetné. A refrén énekdallama egészen kiváló, a verzék pörgősek, a kiállás meg pont akkor jön, amikor kell. A számomra legjobb darab viszont egyértelműen a Kilian's Red, ami a Mogwait vagy a The Cure-t is megszégyenítő mélységekkel bír. Szóval aki szereti a hangszeres, általában lassabb zenét, az imádni fogja ezt a korongot, főleg mert az utolsó két szám annyira jó, hogy kevés zenekar tud így zárni.

Ha csak egy számra van időd: Kilian's Red

Lepa

A „csendes indie” (tudom, hogy nincs ilyen műfaj) királyait tisztelhetjük a mai zenekar személyében, bár a grunge felől jutottak el idáig a harmadik albumra. Viszont utána meg is maradtak ennél a stílusnál, tehát ez az első igazán „nadás” Nada-album. Bámulatos dallamvezetések, egy szolid, érzékeny és néha magas fejhangokig merészkedő énekhang és személyes hangvételű szövegek jellemzik őket. Vannak kifejezetten visszafogott dalok (Blizzard of ’77) és kicsit pörgősebb nóták is a lemezen, de abszolút családbarát hallgatnivaló akár kocsiba is – hangulatos és igényes amerikai indie a legjavából. Az egyik csúcspont a csilingelő, mélabús Blonde on Blonde, ami szerintem világsláger lenne, ha valami ismert popsztár írta volna. A másik csúcspont pedig egyértelműen a rögtön utána következő Inside of Love, a maga egyszerű, de mégis nagyon megható szövegével különösen üt („szeretném megtudni, milyen a szerelem belsejében, nem tudok bejutni”; „Annyira jól ismerem az utolsó oldalt, hogy nem tudom elolvasni az elsőt”). Ezt a két számot legalább illik ismerni a zenekartól, de albumszinten még jobban el lehet mélyedni az álataluk közvetített érzésekben.

Ha csak egy számra van időd: Inside of Love

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://500legjobb.blog.hu/api/trackback/id/tr1214565518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása